Home Izdvojeno Stotine traktora na prosvjedu poljoprivrednika kod Brandenburških vrata u Berlinu

Stotine traktora na prosvjedu poljoprivrednika kod Brandenburških vrata u Berlinu

by Ante R.

Oko 550 prosvjednika i njihovih vozila sudjelovalo je u ponedjeljak u prosvjedima poljoprivrednika kod Brandenburških vrata u Berlinu u znak prosvjeda protiv planiranog vladinog smanjenja subvencija za poljoprivrednu industriju.

Policija je evidentirala oko 560 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica, kao i 550 ljudi na glavnom bulevaru između Brandenburških vrata i Stupa pobjede u središtu susjednog parka Tiergarten, navela je glasnogovornica policije. Osim poljoprivrednika, u prosvjedu su sudjelovali i brojni vozači autobusa i kamiona, a među prosvjednicima su bili i brojni obrtnici.

Bulevar koji spaja dvije znamenitosti zatvoren je već u nedjelju navečer kada su počeli pristizati traktori.  Prema riječima glasnogovornice, policija je u bliskom kontaktu s organizatorom skupa. Prosvjedi njemačkih poljoprivrednika protiv promjena poljoprivredne politike izazvali su u ponedjeljak poremećaje u više regija sjeverne i istočne Njemačke.

U sjeveroistočnoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje poljoprivrednici su blokirali ulaze na autoceste sa stotinama traktora diljem pokrajine. Podržali su ih i autoprijevoznici prosvjedujući protiv poskupljenja kamiona. U okrugu Cloppenburg na sjeverozapadu Donje Saske glavnu cestu blokiralo je 40 vozila. U Saskoj su, prema policiji, blokirani neki priključci na autoceste na području Dresdena.

U sjevernoj Njemačkoj, grad Hamburg je unaprijed upozorio na prekide u prometu jer poljoprivrednici iz susjednog Schleswig-Holsteina planiraju voziti na skup u grad iz nekoliko smjerova. Udruga poljoprivrednika pozvala je na tjedan dana prosvjeda protiv ukidanja subvencija za ovaj sektor. Glavno pitanje su porezne olakšice za poljoprivredni dizel. Djelomično otkazivanje planova štednje savezne vlade nije umirilo udrugu. Cilj prosvjeda udruge poljoprivrednika je osigurati da vlada kancelara Olafa Scholza potpuno poništi planirane rezove.- Hina