Home Izdvojeno STRANKA TO SAM JA Plenković radi čistku u HDZ-u i u potpunosti preuzima sve konce, a na unutarstranačkim izborima neće imati protukandidata

STRANKA TO SAM JA Plenković radi čistku u HDZ-u i u potpunosti preuzima sve konce, a na unutarstranačkim izborima neće imati protukandidata

by Ante R.

Nakon što je njegov HDZ s parlamentarnih izbora izašao kao relativni pobjednik, premijer Andrej Plenković s Domovinskim pokretom uspio je formirati svoju treću po redu Vladu. Potom su uslijedili izbori za zastupnike u Europskom parlamentu gdje je HDZ osvojio polovinu od mogućih mandata koliko pripada našoj zemlji.

Plenkovićeva stranka na temelju toga ima šest svojih europarlamentaraca, a to je za Plenkovića bio i više nego dobar motiv da donese odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora. Odluka je prvotno raspravljena, odnosno donesena bez prevelikih polemika na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a nakon koje je Plenković i novinarima otkrio kako će se u stranci 13.

Plenković igra s provjerenom ekipom
Izbori su to na kojima će HDZ-ovci neposredno birati predsjednika stranke, ali i zamjenika predsjednika te četiri potpredsjednika. Kako tvrde upućeni Plenković na tim stranačkim izborima vrlo vjerojatno neće imati konkurenciju, barem ne onu ozbiljnu, a u utrku za novi mandat na čelu HDZ-a trebao bi s istom ekipom s kojom je dobio prošle unutarstranačke izbore održavane u ožujku 2020.godine, kada je Plenkoviću konkurirao bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

”Okolnosti su trenutno sasvim drugačija. Kovač je tada percipiran kao predvodnik takozvane desne struje HDZ-a, uvelike se u to doba govorilo i o buđenju desne struje u stranci, i o nezadovoljstvu s Plenkovićem, no umjesto da oni koji nisu bili zadovoljni Plenkovićem maknu njega sa čela stranke, on je nezadovoljnike potpuno marginalizirao. Dio onih poput primjerice Milijana Brkića koji su u to doba kritizirali Plenkovića više niti nisu politički aktivni”, komentira naš sugovornik iz vladajuće stranke te napominje da je i Kovač na tim izborima istrčao i prokockao priliku za daleko ozbiljniju političku karijeru.

”On se sada na žalost sveo na dnevno političkog komentatora, a to s obzirom na njegovo obrazovanje i raniju karijeru u najmanju ruku nije u skladu s Kovačevim ambicijama”, tvrdi naš sugovornik iz vladajućih redova. Ujedno dodaje da je jedino Ivan Penava među izazivačima iz tima koji je konkurirao Plenkovićevom timu uspio ostati ozbiljan faktor na domaćoj političkoj sceni. Relativno ozbiljnom može se smatrati i karijera Davora Ive Stiera, ali i on teško da bi napredovao da ga Plenković nije pomilovao.

Potpuno je ugasio konkurenciju
”I Stier bi završio slično kao Kovač”, smatra naš sugovornik. Jednako tako on drži i da su izbori u HDZ-u za Plenkovića važni kao svojevrsna prilika. ”Kao prvo on sada ima priliku u naponu moći realizirati svoj dugo najavljivani plan o pomlađivanju stranke. HDZ je potrebno kadrovski osvježiti, pozicionirati na vodeće pozicije u županijskim ograncima neke nove, mlade ljude, a nekima se zahvaliti na suradnji i ispratiti ih u političku mirovinu pri čemu treba voditi računa o tome da se to provede u miru i bez prevelikih trzavica”, nabraja naš sugovornik.

Uz to Plenković na unutarstranačkim izborima ima i mogućnost ugasiti konkurentima mogućnost ugroze. ”Oleg Butković i Ivan Anušić će vrlo vjerojatno opet biti kandidati za potpredsjednike stranke. To je dakle u stranačkoj hijerarhiji drugi red. Oni prividno zadržavaju svoj utjecaj u HDZ-u, prividno ostaju i uz Plenkovića, ali time što ih kandidira kao dio svojeg tima Plenković zapravo njima dvojici šalje poruku da je on još uvijek gazda u svojem dvorištu i da im je bolje da se drže pozicija na koje ih je on smjestio nego da u ovom trenutku ulaze u sukobe.

On i njih tako marginalizira i gasi njihove eventualne ambicije za preuzimanjem stranke”, smatra naš sugovornik. Također napominje da postoji mogućnost da Plenković u svojem timu ne zadrži Zdravku Bušić te da vodstvo HDZ-a kadrovski osvježi s nekim novim, mlađim ženskim licem kao što je to primjerice ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ili požeška županica Antonija Jozić koja je među HDZ-ovim ženama na nedavno održanim parlamentarnim izborima osvojila najveći broj preferencijalnih glasova.

Medved ostaje u timu
U Plenkovićevom timu kao jedan od kandidata za funkciju potpredsjednika naći će se vrlo vjerojatno i ministar graditeljstva Branko Bačić koji uživa veliko premijerovo povjerenje, dok će u utrku za drugog čovjeka HDZ-a iz Plenkovićevog tima najvjerojatnije ponovno ministar branitelja Tomo Medved.

Inače se prema Statutu HDZ-a izbori za dužnosnike na nacionalnoj razini trebaju održati na temelju odluke Predsjedništva HDZ-a uglavnom u roku od šest mjeseci nakon održavanja redovnih parlamentarnih izbora. Iz toga proizlazi da su se unutarstranački izbori u vladajućoj stranci mogli održati do sredine listopada, ali Plenković je taj proces želio provesti prije početka kampanje za predsjedničke izbore. Zanimljiviji dio priče o unutarstranačkim izborima u HDZ-u trebao bi biti Opći sabor koji će se kako za sada stvari stoje održati u listopadu.

I Plenković vodio svoga sina u Katar: „I mi imamo život, imamo djecu, supruge… „

Tada bi se naime trebalo izabrati preostale članove Predsjedništva i drugih stranačkih tijela, a to ujedno i jest prilika za pomlađivanje HDZ-a. No, pitanje je hoće li i u kojoj mjeri Plenković to moći provesti. Statut HDZ-a ujedno navodi da se Opći sabor mora sastati minimalno jednom u periodu od dvije godine s tim da to tijelo bira još deset članova Predsjedništva HDZ-a- po dva člana iz svake od pet grupa županija te 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a, piše Dnevno.hr

Pojavile su se satelitske fotografije zapaljenog skladišta nafte u Rostovskoj oblasti nakon napada dronom

UEFA žestoko kaznila HNS: Zbog bacanja čaša i baklji ‘ceh’ je gotovo 90.000 eura

You may also like

Verified by MonsterInsights