Home Izdvojeno SVI CVILE U hajku protiv Turudića uključio se i Mesić, podržao Milanovićeve objede

SVI CVILE U hajku protiv Turudića uključio se i Mesić, podržao Milanovićeve objede

by Ante R.

Bivši predsjednik Republike u dva mandata Stjepan Mesić protivi se imenovanju suca Ivana Turudića za glavnoga državnog odvjetnika.

“Svi prigovori Turudiću su na mjestu”, izjavio je Mesić u petak za Nacional.hr. “Turudić je imao dosta lutanja te nepotrebnih i sumnjivih druženja. Sve to igra ulogu za ozbiljnost u dodjeljivanju tako odgovorne dužnosti”.

Vlada je u četvrtak Saboru predložila imenovanje Ivana Turudića za nasljednika Zlate Hrvoj-Šipek na položaju glavne državne odvjetnice. Turudić će preuzeti dužnost glasa li za njega natpolovična većina saborskih zastupnika.

Bivši predsjednik Mesić, pak, slaže se s prigovorima koje je na Turudićevo imenovanje u četvrtak uputio predsjednik Republike Zoran Milanović.
Mesić kaže kako Turudića “nikad nije sreo”, a od ostale trojice kandidata koje Vlada nije prihvatila – dubrovačkog odvjetnika Mladena Dragičevića, zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikše Wagnera i zamjenika glavne državne odvjetnice RH Emilija Kalabrića – površno poznaje samo Mladena Dragičevića.

Mesić smatra kako sadašnji model imenovanja glavnoga državnog odvjetnika “nije dobar”, premda dodaje kako se on “može objašnjavati time da glavni državni odvjetnik zastupa državu”. – “Glavni državni odvjetnik nije sasvim neovisan: on zastupa državu, a Vlada predstavlja državu”, kazao je Mesić, koji nije želio komentirati kakav bi oblik imenovanja glavnoga državnog odvjetnika bio bolji od postojećeg.

“U svakom slučaju”, smatra Mesić, “sukoba s predsjednikom ne bi smjelo biti”. “Vlada ne može biti u sukobu s predsjednikom. Puno toga trebalo bi razriješiti na način kako to funkcionira u svijetu”, kazao je Mesić za Nacional.hr. Na pitanje smatra li da bi Sabor trebao odbiti imenovati Turudića, Mesić je odbio izravno odgovoriti. “Ali, predsjednik je izrazio svoj stav, a to se od Milanovića moglo i očekivati”, zaključio je izjavu za Nacional.hr.

You may also like