Home Izdvojeno Tradicija je ipak prevagnula; Plenković: “Razriješili smo pitanje predsjednika Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine”

Tradicija je ipak prevagnula; Plenković: “Razriješili smo pitanje predsjednika Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine”

by Ante R.

Održan je sastanak parlamentarne većine. Nakon toga premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj se najprije osvrnuo na tragični incident na Markovom trgu. Istaknuo je da je pitanje predsjednika Odbora za ljudska prava i manjine riješeno odlukom da će se poštovati 25-godišnja tradicija u Saboru prema kojoj Klub nacionalnih manjina predlaže svog predstavnika za čelnu poziciju tog saborskog tijela.

Premijer se najprije osvrnuo na tragični događaj na Markovom trgu. – Želim izraziti žaljenje zbog tragičnog događaja na Markovom trgu gdje se jedan građanin zapalio i zadobio teške ozljede. Ozlijeđeni je trenutno u Traumatološkoj bolnici u Draškovićevoj, gdje je dobio svu potrebnu skrb. Izražavam žaljenje njegovoj obitelj. Očekujemo da nadležne službe, koje su žurno reagirale na ovaj događaj, dalje izvještavaju javnost”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Riješeno pitanje predsjednika Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine

Penković je rekao da je održan sastanak parlamentarne većine, te da su se pripremili za sutrašnju sjednicu Hrvatskog sabora. Istaknuo je da je bila “dobra atmosfera, puna međusobnog razumijevanja”.

– Razriješili smo pitanje predsjednika Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Dogovor je, kao što je već tradicija u Hrvatskom saboru u zadnjih otprilike 25 godina, da uvijek Klub nacionalnih manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik toga odbora. Mi ćemo kao HDZ poštovati tu tradiciju i drugi su se partneri s tim složili. Domovinski pokret će vidjeti tko će biti kandidat pa će sukladno tome glasati za ili protiv, ili biti suzdržani ili ne glasati. To je na njima, ali koalicija će normalno funkcionirati, naglasio je.

– Koliko ja razumijem predstavnike i kolege iz Kluba nacionalnih manjina, taj predsjednik odbora bi trebao biti gospodin Pupovac. Prema tome, ako je on predstavnik, on će biti izglasan običnom većinom kad se to stavi na dnevni red i na dan glasanja, kako odluči predsjednik Hrvatskog sabora, dodao je.

Poznat identitet muškarca koji se zapalio na Markovom trgu, njegov radni kolega: “Bio je uvijek dobre volje, zafrkant i zaista je teško zamisliti da bi se odlučio za nešto tako”

Osvrnuo se i na poziv za ustavne suce.

– U dogovoru s predsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za ustav, politički sustav i poslovnik ovoga tjedna će biti održana sjednica, oni će krenuti s pozivom za nove ustavne suce. Znate i sami da se njima automatski produljuje, odnosno za ovih deset kojima ističe mandat, mandat na šest mjeseci, tako da će vjerojatno o tome biti glasano početkom srpnja, kazao je Plenković, piše HRT.

Bivši Mostov ministar poslao otvoreno pismo: „Pozivam sve članove Mosta da dođu u Domovinski pokret!“

You may also like