Home Izdvojeno U šoldima (ni)je sve? Tko je uzeo novac za Cecine plakate?

U šoldima (ni)je sve? Tko je uzeo novac za Cecine plakate?

by Ante R.

Među širom domaćom javnosti već nekoliko dana zgražanje izaziva kontroverzni plakat najave koncerta srpske folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović u Mariboru. Za lik i djelo kontroverzne pjevačice znaju i oni koji nikad nisu poslušali niti takt neke od njenih pjesama. Za mnoge, ona nije samo pjevačica, već i udovica srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, kriminalca čiji su lik i djelo duboko kompromitirani. U njegovim mlađim godinama kroz rad jugoslavenskih obavještajnih službi te umiješanosti u likvidacije političkih emigranata u inozemstvu te kasnije, devedesetih, kao zapovjednika paravojne jedinice poznatije kao „Arkanovi tigrovi“ koja je činila neljudske zločine nad civilnim stanovništvom u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Danas, tridesetak godina kasnije imamo priliku vidjeti veliku sliku s najavom koncerta pjevačice koja je marširala po Vukovaru nakon pada i koja je izjavila da je znala da će „hrvatska deca da slušaju moje hitove ne bi nikad ni počela da pevam“. I to na više lokacija u Zagrebu. Ono što je zanimljivo za povući kronologiju je tvrtka koja je iznajmila svoje oglasne prostore za ovaj događaj koji veliča srpstvo. Riječ je o poznatoj tvrtki Europlakat uz čijeg se direktora nižu kontroverze. Naime, Bernd Schönegger je postavljen kao direktor od strane Graz Holdinga i bivši je parlamentarni zastupnik Österreichische Volkspartei. U medijima je postao poznat nakon što je njegov politički uspon zaustavljen 2016. godine kada je osuđen na devet mjeseci zatvora zbog malverzacija oko financiranja izborne kampanje. Tvrdilo se da je bio umiješan u prosljeđivanje novca iz telekoma Austrija prema ÖVP-u. Nakon pravosudne trakavice pravomoćno je oslobođen, ali se više nikada nije mogao vratiti u politiku.

Oporba ne može srušiti HDZ, ali HDZ može srušiti sam sebe

Ovo pitanje Ceciniih plakata u središtu Zagreba otvara pitanje o etici, moralu i integritetu u svijetu poslovanja. Očigledno je da nekim tvrtkama ne smeta što promoviraju koncert pjevačice koja je tijekom karijere imala niz, u najmanju ruku, ružnih izjava prema Hrvatskoj, a njen suprug direktno odgovoran za brojne smrti tijekom Domovinskog rata. Ostaje za saznati je li riječ o pukoj slučajnosti ili je nekim tvrtkama uistinu profit ispred principa, ne obazirući se na moralne dvojbe promocije kontroverzne pjevačice.

Ovaj incident jasno pokazuje da nekima nije stalo do moralnih vrijednosti i principa, već samo do brze zarade. Ceca Ražnatović je kontroverzna figura, ali očigledno je organizator promišljeno i lukavo išao isprovocirati svježe osjećaje hrvatskih branitelja, majki, braće i sestara koje još uvijek oplakuju svoje najmilije i suborce znajući da će izazvati lavinu emocija koju svaki Hrvat nosi u sebi na spomen Domovinskog rata.

Ovaj slučaj bi trebao potaknuti širu raspravu o ulozi etike i moralnih principa u poslovanju. Dok neki biraju gledati kroz prste i ignorirati moralna načela radi kratkoročnog profita, drugi će nastojati podržavati tvrtke koje se drže visokih standarda integriteta. Jer, na kraju dana, principi su ono što nas čini časnim ljudima, a ne samo brza zarada.

U konačnici kako možemo biti sigurni da ovo nije dio provedbe dublje i pomno osmišljene politike pomirenja aktualne vlasti i njenog čvrstog koalicijskog partnera Milorada Pupovca u kojoj će jednog dana možda Ceca nastupiti u zagrebačkoj areni čiji rekord trenutno drži folk pjevačica i snaha Lepe Brene, Aleksandra Prijović ili možda u pulskoj Areni, u kojoj su hrvatskom domoljubnom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu dekretom zabranili nastup samo zato jer u svojim pjesmama poziva na zajedništvo, domoljublje i ponos Lijepom našom.

You may also like