Home Izdvojeno Ugledni psihijatar o užasu na Markovu trgu: “Podjele u društvu često dovode do ovakvih ekscesa”

Ugledni psihijatar o užasu na Markovu trgu: “Podjele u društvu često dovode do ovakvih ekscesa”

by Ante R.

Psihijatar Herman Vukušić analizirao je za DNEVNIK.hr događaje na Markovu trgu i u kakvu je stanju morao biti muškarac da se odluči na taj strašni čin.

Nešto prije 10 sati jedna se osoba zapalila na Markovu trgu. Na mjesto nesreće došla je hitna pomoć i odvezla unesrećenog muškarca. Psihijatar Herman Vukušić analizirao je za DNEVNIK.hr događaje na Markovu trgu i u kakvu je stanju morao biti muškarac da se odluči na taj strašni čin. Podsjetio je na događaj iz 2006. godine, kada se u Zagrebu u Prečkom zapalio 36-godišnji branitelj.

Koji su okidači za ovakve činove?
“U pozadini svega može biti određena vrsta duševne tegobe koja onda izaziva određenu vrstu frustracije koje se onda manifestiraju na ovaj način. Te frustracije mogu biti raznih razina, pa do one razine psihotičnog oboljenja, kada osobom u potpunosti vladaju nagoni i deluzivne misli koje nemaju veze sa stvarnošću”, rekao nam je Herman.

Na osobu također mogu djelovati i okolnosti u društvu.
“Naše društvo je podijeljeno, imali smo dva izborna ciklusa i slušali smo političare koji su izrekli jako puno prljavih stvari. Predstavnici dva politička bloka izrekli su svašta, a podjele u društvu često dovode do ovakvih ekscesa”, istaknuo je psihijatar.

Samozapaljenje također može biti prosvjedni čin.
Iako motivi ovog čina još uvijek nisu poznati, Herman pretpostavlja kako se vjerojatno radi o osobi koja je u pozadini imala određenih duševnih poteškoća. Također napominje kako javne osobe moraju biti svjesne da javno izgovorena riječ i javno djelovanje koje doprinose podjelama u društvu mogu dovesti do većeg broja ovakvih incidenata.

“Sve ono što vodi prema dijalogu, smirivanju strasti će uvelike smanjivati broj ovakvih incidenata. Podsjetio bih i na incident na Markovu trgu prije 4 godine. Dakle, mi sada imamo u kratkom vremenu dva takva incidenta”, rekao nam je zaključno Herman, piše Dnevnik.hr

Važnost svjedočenja vjere i povezanosti s domovinom: Krizmano 117 Hrvata u Frankfurtu, svetu pričest primilo 67 mališana

Mate Bulić otkrio u kakvom je stanju Thompsonov sin: ‘Moram reći da je moj kum Ante…’

You may also like