Home Izdvojeno Uhićen granični policajac: Pomagao ulazak u šengenski prostor, dosjetio se nove metode

Uhićen granični policajac: Pomagao ulazak u šengenski prostor, dosjetio se nove metode

by Ante R.

USKOK je na temelju kaznene prijave vukovarsko-srijemske policije donio rješenje o provođenju istrage protiv 35-godišnjeg službenika granične policije i dvojice državljana BiH zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

Policijski službenik na međunarodnom graničnom prijelazu Županja tereti se da je na putne isprave državljana BiH otisnuo službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima, kako bi ovaj mogao neistinito prikazati da je na vrijeme napustio teritorij Austrije i tako mu omogućili regulaciju boravka unutar šengenskog prostora, odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Za pečate na putnoj ispravi, granični policajac je od trećeokrivljenog u više navrata putem Western Uniona primio iznose od najmanje 200 eura. Ovaj je zatim putnu ispravu s pečatima predao svom sunarodnjaku, koji je 8. veljače 2023. s takvom putovnicom stigao na Stalni granični prijelaz Bajakovo i predao putovnicu policijskom službeniku na uvid.

Osumnjičenici su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske. 35-godišnji policajac je 10. veljače rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti, javlja policija.