Home Svijet Izrael objavio detalje spašavanja talaca iz Gaze

Izrael objavio detalje spašavanja talaca iz Gaze

by Ante R.

Izraelske specijalne snage ušle su u zgradu u središtu Rafaha u kojoj su bila dvojica talaca koje je čuvao Hamas te su ih oslobodili pod teškom vatrom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

To su prvi civilni taoci koje su izraelski vojnici uspjeli osloboditi nakon masakra 7. listopada, u kojem su teroristi Hamasa i drugih ekstremističkih skupina ubili 1200 ljudi u Izraelu, a oko 240 uzeli za taoce.

Izraelska vojska (IDF) se neko vrijeme pripremala za spašavanje i čekala je pravi trenutak, rekao je Hagari. Oslobođeni taoci imaju 60 i 70 godina, pojasnio je Hagari. Snage sigurnosti stale su ispred talaca kako bi ih zaštitile, a zatim su se upustili u žestoku razmjenu vatre. “Ovo je bila složena operacija spašavanja pod vatrom u srcu Rafaha, temeljena na vrlo osjetljivim i vrijednim obavještajnim podacima”, napisao je Hagari na Telegramu.

Samo minutu nakon što je zgrada napadnuta, izraelske zračne snage počele su napadati područje Rafaha kako bi omogućile snagama da se povuku. Dva taoca evakuirana su iz zgrade pod jakom vatrom, kazao je glasnogovornik izraelske vojske. Taoci su spašeni u sklopu operacije koja je započela teškim zračnim udarima IDF-a u četvrti Šabura u središtu Rafaha, navodi Jerusalem Post.

IDF je u ranijem priopćenju u ponedjeljak naveo da je tijekom noći “izveo niz napada na terorističke ciljeve u području Šabura na jugu Pojasa Gaze”. Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa tvrdi da je u napadu poginulo 67 ljudi, dok ih je ranjeno 160.

Palestinska novinska agencija Wafa objavila je, pozivajući se na medicinsko osoblje u Rafahu, da je najmanje 52 civila i drugih poginulo u teškim izraelskim zračnim udarima.

Al Jazeera, televizija sa sjedištem u Kataru, navodi da su 63 osobe poginule, dok ih je više desetaka ozljeđeno.

Dpa navodi da je nemoguće verificirati te navode.

Oslobođeni taoci su “u dobrom zdravstvenom stanju i prebačeni su na liječnički pregled u bolnicu Sheba Tel Hashomer”, objavio je IDF na Telegramu. Hagari je naglasio da su još 134 taoca u Gazi, iako su izraelski izvori rekli da ih oko 30 više nije živo.

Krajem listopada vojska je spasila izraelskog vojnika. Operacija spašavanja izvršena je dok se Izrael priprema za kopnenu ofenzivu na Rafah, grad koji graniči s Egiptom. Stotine tisuća civila živi u Rafahu u vrlo skučenom prostoru. – Hina.