Home Izdvojeno Usvojen nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, ZA je glasovalo 84 države

Usvojen nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, ZA je glasovalo 84 države

by Ante R.
Generalna skupština UN

U Općoj skupštini UN-a usvojen je nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici. Podržale su ga 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

U UN je zbog toga stigao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i održao govor. Na svom Instagram profilu objavio je ranije da je sa sobom ponio zastavu Srbije. „Branit ću je i čuvati. I ponosit ću se njom. Mi nismo genocidan narod!”, napisao je Vučić, javlja Jutarnji.

Nakon glasovanja i usvajanja rezolucije ogrnuo je zastavu Srbije unatoč protivljenju predsjednika Opće skupštine UN-a i zahtjeva osiguranja da ju skine – Nitko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu, poručio je Vučić.

Hrvatska je među zemljama koje su sponzorirale rezoluciju. Predložile su je Njemačka i Ruanda. Cilj rezolucije je da se 11. srpnja proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Iako tekst rezolucije nigdje ne osuđuje Srbiju ili Srbe i ne nameće im kolektivnu krivnju za genocid, Srbija joj se žestoko protivi i povela je diplomatsku ofenzivu da bude odbijena.

image

Postrojbe bosanskih Srba su 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila pod zaštitom UN-a, ubile najmanje osam tisuća Bošnjaka. U rezoluciji o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Za usvajanje bila je potrebna obična većina u Općoj skupštini, odnosno 97 glasova.

Protiv su među ostalim glasovale Srbija, Rusija, Kina, Bjelorusija, Kuba, Mađarska, Eritreja, Nikaragva i Sirija. Od europskih zemalja suzdržane su među ostalim bile Cipar, Grčka i Slovačka.

Srbijanski mediji detaljno prenose iz minute u minutu događanja u New Yorku.

Blic piše da je ‘rezolucija u Srebrenici usvojena tankim brojem glasova, više je bilo protiv i suzdržanih, nego za‘.

B92 donosi vijest s naslovom ‘Usvojena sramotna rezolucija o Srebrenici‘.