Home Izdvojeno Veliko okupljanje nastavnika na Markovu trgu: Stotine prosvjednika s transparentima pokazali što misle o “reformi svih reformi”

Veliko okupljanje nastavnika na Markovu trgu: Stotine prosvjednika s transparentima pokazali što misle o “reformi svih reformi”

by Ante R.

Pod sloganom “Reforma svih reformi – nedovoljan jedan” na Markovu trgu u Zagrebu održava se veliki prosvjed prosvjetnih djelatnika. Kako su najavili iz Sindikata Preporod, na prosvjed stiže 17 autobusa iz cijele Hrvatske. Razlog je nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom uredbe o koeficijentima za javne službe.

– Ona ideja da jednak rad bude jednako plaćen na kraju ispada prema prijedlogu da nije tako pa neka mjesta u obrazovanju su manje plaćena nego bilo gdje drugdje, rekao je Robert Posavec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

– Nismo zadovoljni jer se ne vrednuje plaća tako da profesore neke s 30 g radnog staža stavljate u isti koš s početnicima bez položenog stručnog ispita i bez dana radnog staža, rekla je Marijeta Djaković, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

– Mi smo ovdje došli zbog podrške svima zaposlenim u sustavu obrazovanja, od najnižih do najviših razina. Očekujemo da se realni i razumni zahtjevi uvaže od strane Vlade, rekao je Goran Balić, Akademija dramskih umjetnosti.

– Cijeli tjedan se pripremamo, a njima poručujemo da im vrijeme za popravni istječe, rekla je Andrijana Jakupić, OŠ Vinka Žganca.

Željko Stipić iz Preporoda jutros je u emisiji “U mreži Prvog” poručio da Vladinoj reformi daje jedinicu. Rekao je da se Sindikat očitovao o Vladinoj uredbi, ali nije poslao svoje prijedloge koeficijenata jer od Vlade nije dobio informacije o kriterijima prema kojima su se oni određivali.

Željko Stipić novinarki N1 televizije uživo:

“Radilo se cijelu noć, prosvjed je velika organizacija. Središnja poruka je reforma svih reformi dobila je nedovoljan – jedan, to je naša ocjena. Pritom to je ocjena s pozicije nastavnika, čistačice, domara… Neki su možda prošli bolje, ali mi u školama smo dali objektivnu ocjenu”, rekao je Stipić i dodao:

“Dolazi 17 autobusa. Da imamo budžet, bilo bi ih 50 jer je toliki interes na terenu. Ovo danas ne mora biti kraj, spremni smo na obje varijante ako nas Vlada ne shvati ozbiljno. Ima još načina za pritisak. Imamo varijantu B i varijantu C, nije dobro da nas Vlada ne shvati ozbiljno.”

Robert Broz, član Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja:

“Međuodnosi plaća u visokom obrazovanju su takvi da gotovo nema radnog mjesta koje nije pogođeno, od čistačica do profesora, toliko je nejasno napisano. Plaće će rasti kratkotrajno i to će s istopiti do nove godine, a nepravda će ostati. Zato smo danas ovdje.”

Vilim Ribić u studiju N1 televizije: Ovo je prosvjed upozorenja

“Prozivanje za politizaciju, čega god se HDZ dodirne, to je stranački dodir, impregnacija bilo koje institucije… Oni su ti koji se bave strančarenjem nad državnim pitanjima kao što je novi sustav plaća. Mi ni u čemu ne politiziramo. Neka isprave teške greške u uredbi pa neka vide hoćemo li i dalje biti u prosvjedima.

Mladi čovjek kad uđe u znanost, nema ništa, ali da bar ima jamstvo da napredovanjem nešto postigne. Početnik asistent ima plaću kao u svim drugim sustavima i to je u redu, ali je problem da nakon 35, 40 godina staža, nakon što postane renomirani stručnjak, kad obrazuje druge studente, plaća bi rasla do dva i pol puta.” “Ovo je prosvjed upozorenja. Sustav će trpjeti idućih 20 godina zbog propusta”, istaknuo je.

Dodao je da bi koeficijent trebao biti 4,7, a sad je 4,2. “To bi bilo oko 15 do 20 posto povišice neto”, dodao je. Ribić je također otkrio da su u Sloveniji plaće profesora veće za oko 50 posto.

Ministar Marin Piletić naveo je da su na prijedlog uredbe stigle mnoge primjedbe od kojih će se neke i prihvatiti, no treba vidjeti što će to značiti u financijskom smislu jer su granice već prijeđene.

Sve je komentirao ministar Radovan Fuchs koji je bio u Hrvatskom saboru, gdje su dodijeljene državne nagrade za znanost – pet nagrada za životno djelo, i ukupno 21 godišnja nagrada znanstvenicima i znanstvenim novacima. Ministar je odgovorio je li spreman prihvatiti zahtjev sindikata da se učitelji i nastavnici premjeste u viši platni razred s početnim koeficijentom 2.01.

– Ja se neću sada jasno izjasniti, ali naravno da smo to ozbiljno uzeli u obzir i onda ćemo vidjeti kad konačna lista bude predstavljena javnosti. Prosvjedovati, a da ne znate konkretno protiv čega prosvjedujete, moram priznati da nije uobičajena praks, rekao je Fuchs, piše HRT.

 

You may also like