Home Vijesti Stipić: Nepravda nas je digla na prosvjed; Navodno stiže 17 autobusa s prosvjednicima iz cijele Hrvatske

Stipić: Nepravda nas je digla na prosvjed; Navodno stiže 17 autobusa s prosvjednicima iz cijele Hrvatske

by Ante R.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Školski sindikat Preporod organiziraju u podne, na Markovu trgu u Zagrebu, prosvjed protiv Vladinih prijedloga uredbi o koeficijentima za javne službe. Željko Stipić iz sindikata Preporod u emisiji “U mreži Prvog” rekao je kako su prosvjetni djelatnici najlošije prošli u reformi i zato su joj dali ocjenu 1.

Dok jedni prosvjeduju, drugi pripremaju sindikalne akcije jednako tako nezadovoljni koeficijentima. Liječnici traže pošteno vrednovanje svog rada i odgovornosti koju imaju i nadaju se pozitivnom odgovoru resornog ministarstva i stupanju uredbe na snagu. U suprotnom, spremni su na štrajk.

– To je ta nepravda koja nas je danas i digla na prosvjed. Mi jesmo malo sebični, mi to zapravo gledamo iz našeg interesa, rekao je Stipić.

Otkrio je da na prosvjed stiže 17 autobusa s prosvjednicima iz cijele Hrvatske. Očekuje da će najviše prosvjetara biti upravo iz Zagreba.

Piletić: Priča ne staje nakon ove reforme – Ovo jest reforma svih reformi u kontekstu da mi činimo nešto u što se nijedna vlada dosad nije upustila, poručio je ministar rada Marin Piletić.

– Naravno da nismo mislili ili razmišljali da će proći bez sindikalnih akcija pojedinih sindikata, jer vidite da ne vlada sloga na sindikalnoj sceni, i onda jedni kažu da postoji prostora za daljnji dijalog što Vlada u kontinuitetu čini osam godina, ali ono što treba reći, nakon ove reforme priča ne staje, istaknuo je.

Ponovio je kako su sindikati najesen pristali da Vlada poveća osnovicu tako da se to u proračunu poveća za malo manje od 300 milijuna eura.

– Sada Vlada kaže ne 850 milijuna, nego 880 milijuna eura bit će pretočeno u plaće svih naših državnih i javnih službenika na temelju povećanja koeficijenta. Moram podsjetiti, u 2023. zaključno s koeficijentima, Vlada je za materijalni status zaposlenih u državnom i javnom sektoru izdvojila milijardu i pol eura. Upravo zbog ovakvog dijaloga za stolom, ne na Markovu trgu putem prosvjeda, naši učitelji, nastavnici i medicinske sestre prvi će put dobiti uskrsnicu, u prosincu su dobili nikad veću božićnicu, osjetili su i učinke porezne reforme, rekao je Piletić.

Osim većih koeficijenata, naglasio je kako je cilj reforme bio pregledniji sustav u kojem će koeficijenti doista biti odraz složenosti posla.

Piletić je rekao da je sindikat Preporod poslao očitovanje, ali nije dostavio mišljenje ni prijedlog koeficijenata.

– Dodatak tri sindikat Preporod kao jedini sindikat nije potpisao, istaknuo je Stipić. Što se tiče toga da nisu svi sindikati tamo, ja bih volio da naš ministar svoju brigu brine, a da sindikate ostavi na miru jer ako se nastave ovako ponašati, onda neka budu uvjereni da će imati sve sindikate tamo gdje ih trebaju, i to vrlo, vrlo brzo, poručio je sindikalist ministru.

Stipić: Posao nije dobro odrađen; Piletić: Nije korektno tako nešto tvrditi

Stipić je poručio da reforma nije dobro odrađena.

– Mi jesmo kao sindikat uputili očitovanje i točno je da u našem očitovanju nema konkretnih prijedloga koeficijenata, ali ne treba ih ni biti jer Vlada treba prvo napraviti ono što treba napraviti. Mi jako dugo nismo znali kakvi su koeficijenti drugih pa su nam onda konačno dali te koeficijente. Sad nam još nedostaju kriteriji po kojima su ti koeficijenti rađeni. Dajte vi to nama pa da možemo odgovorno dati svoje prijedloge, kazao je Stipić.

– Ne znam imaju li oni to, ako imaju – nije problem. Ako nemaju, onda smo svi u problemu jer se postavlja pitanje na koji su način koeficijenti rađeni, dodao je.

Ministar Piletić rekao je kako nije korektno tvrditi da posao nije dobro odrađen te da to može reći samo netko tko u reformi nije sudjelovao ili nije htio sudjelovati.

– Mi smo ovaj postupak najavili 2020. u Nacionalnom planu. Svi sindikati mogli su dosad pročitati Nacionalni plan nekoliko puta. Utvrditi da je reforma sustava plaća nešto što moramo napraviti da imamo usporedive koeficijente, da imamo pregledan sustav, da plaća nije samo osnovica puta koeficijent, pa još onda niz dodataka i nitko ne može izračunati zapravo koliko vrijedi koja javna služba u ovoj državi, kazao je Piletić.

Naglasio je da su predloženi koeficijenti rezultat metodologije koju su vrijedni ljudi, državni službenici, radili više od godinu dana.

– Dopustite da i mi imamo svoje osjećaje i da iznesemo svoje mišljenje. Da ne budemo samo oni koji će slušati kritike. Mi cijelo vrijeme razgovaramo, i gospodin Stipić bio je na sastancima i individualno sa sindikatima i na grupnim sastancima, i predstavili smo ono što je bio rezultat te metodologije vrednovanja i konsolidacije radnih mjesta.

Stiglo nekoliko desetaka primjedbi, limiti su već probijeni

Piletić je otkrio da je stiglo nekoliko desetaka primjedbi od sindikata, udruga, pojedinih resora. – Sasvim sigurno da ćemo nešto uvažiti, primjedbe jesu dobrodošle sa svih strana. Imamo dovoljno vremena da sve sagledamo, da sjednemo s našim socijalnim partnerima te ponudimo korekciju, rekao je Piletić.

Naglasio je da su limite već sad probili.

– Predviđeno je bilo 850 milijuna sada je ponuda na 880 milijuna eura, no to nije ukupni trošak za plaće. Ovo se odnosi na samo dvije uredbe, jednu za državne i drugu za javne službe. Imamo velik broj ljudi koji nije obuhvaćen tim uredbama i radi u sustavu obrane, ne možemo njih izostaviti. Minimalno još očekujemo fiskalni učinak od 70 milijuna eura upravo za podizanje plaće u Ministarstvu obrane, otkrio je Piletić.
Koji su daljnji koraci?

Stipić vjeruje da će Vlada ozbiljno shvatiti primjedbe koje dolaze iz sektora obrazovanja.

– Vjerujem da će se naći prostora da se izađe u susret našim zahtjevima, a naši zahtjevi će doći naknadno. Htio bih vidjeti koji su točno kriteriji. Očekujemo da se preispitaju koeficijenti za sva radna mjesta u školama, nenastavnog osoblja, i da se vidi ima li mogućnosti da se koeficijenti podignu. Što se tiče učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, neprihvatljivo je da od 16 platnih razreda učitelj bude ispod polovice. Šalje se toliko loša poruka, poručio je Stipić.

– Učenicima šaljemo poruku sa svime što radimo da je znanje važno, a taj učitelj nije pozicioniran ni na polovici. Minimum je da ti učitelji uđu iz 7. u 8. razred, ne da budu u predvorju tog 8. razreda, nego da budu barem na sredini, rekao je Stipić.

Ministar Piletić poručio je kako osnovni koeficijent za učitelje raste za više od 13,5 posto.

– U posljednjih 30 godina nije se dogodilo da jednim potezom Vlade plaća učitelja naraste 13,5%. Sljedeći korak, upravo ovom uredbom omogućen je najrazgranatiji sustav napredovanja. To nema nijedna druga javna struka, osim naših kolega iz sustava obrazovanja, istaknuo je.

– Prvi sljedeći koeficijent učitelja mentora je 2,17, savjetnika 2,38 i izvrsnog savjetnika 2,62. Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je ne samo u sustavu plaća, nego i u sustavu nastave, projekt cjelodnevne nastave i za to je predvidjelo 1,8 milijardi eura. To znači da će svaka sredina u Hrvatskoj imati nastavu u jednoj smjeni. Sad u eksperimentalnoj fazi, svi ti nastavnici koji sudjeluju u cjelodnevnoj nastavi imaju, uz postojeće koeficijente, od sutra ove nove, dodatak od 25%, kazao je Piletić.

Hrvatski liječnički sindikat: Ne želimo štrajk, želimo raditi

Glavni tajnik Hrvatskoga liječničkog sindikata Kristijan Ćupurdija rekao je da sindikat nije zadovoljan onime što su dobili. Dali su svoje prijedloge za koeficijente te čekaju odgovor Vlade.

– Tražili smo rješavanje zakona o radno-pravnom statusu i zakona o ugovornim obvezama specijalizanata, odnosno da se to riješi i zakonom, da se riješe i vremensko-kadrovski normativi. Sve je to napravljeno nekakvim kozmetičkim rješenjima, odugovlačilo se sa svime i to je razlog zašto mi ne možemo biti zadovoljni. Koeficijenti su jedna od sada aktualnih stvari i zbog toga trenutno razgovaramo, rekao je Ćupurdija.

– Mi smo upravo s kolektivnim ugovorima, s obzirom na specifičnosti u zdravstvu, imali dodatke na uvjete rada koji su bili dobro razrađeni. Sada se ti dodaci stavljaju u koeficijent, to je onda jednostrana odluka Vlade, mi više o tome ne možemo pregovarati. Tako da su tu nastali brojni problemi s kojima ne možemo biti zadovoljni, dodao je.

Ćupurdija je podsjetio da su liječnici prosvjedovali prije godinu dana. Istaknuo je da ih je politika izigrala. – Mi ne želimo štrajk, želimo raditi. Štrajk je zadnje rješenje. Bojim se da će štrajk biti jedino rješenje ako politika ne uvidi značaj hrvatskog liječništva, poručio je, piše HRT.hr.