Home Izdvojeno VIDEO Ljevica diže revoluciju u Francuskoj, poziva na nerede, na ulicama su krš i lom…

VIDEO Ljevica diže revoluciju u Francuskoj, poziva na nerede, na ulicama su krš i lom…

by Ante R.

Demonstracije protiv Navionalnog okupljanja, stranke krajnje desnice koja je izgledni pobjednik prvog kruga francuskih izbora i koja je nadomak toga da i premaši očekivanja, prerasle u sukobe s policijom i nerede diljem Francuske, javljaju francuski mediji

Na prosvjede je inicijalno pozvala krajnja ljevica netom nakon prvih anketa koje pokazuju da je Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojila i 34 posto glasova. Nereda je bilo i u Parizu, Rennesu i Rillieuxu-la-Pape. Kako piše Jutarnji, Francuska je u nedjelju napravila korak bliže onome što se sve do nedavno smatralo nezamislivim. Krajnje desna vlada na putu je prema tome da prvi put u svoje ruke uzme vlast u Francuskoj.

Prema prvim procjenama anketara Ipsosa, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen na putu je da osvoji 34 posto glasova. Koalicija predsjednika Emmanuela Macrona tek je treća s 20,3 posto glasova. Ljevičarska Nova narodna fronta ostvarila je vrlo dobar rezultat i, prema anketama, zauzela drugo mjesto s 28.5 posto glasova.

Podsjećamo da je francuski predsjednik Macron izvanredne izbore raspisao nakon loših rezultata svoje političke alijanse na europskim izborima. Ispostavilo se da su izbori koji su trebali poslužiti da očvrsnu njegovu poziciju, u suštini, bili pucanj u nogu. Prošle je nedjelje na europskom summitu u Bruxellesu Macron ustvrdio da Francuska “riskira građanski rat” dođe li na vlast u Francuskoj radikalna desnica Marine Le Pen ili pak ljevičarska koalicija Novi narodni front koja je svoje pristaše i pozvala na ove prosvjede.