Home Izdvojeno VIDEO U Njemačkoj veliko nezadovoljstvo nakon ispadanja Njemačke s Europskog prvenstva. Zašto sudac nije svirao očiti jedanaesterac, je li reagirala VAR soba

VIDEO U Njemačkoj veliko nezadovoljstvo nakon ispadanja Njemačke s Europskog prvenstva. Zašto sudac nije svirao očiti jedanaesterac, je li reagirala VAR soba

by Ante R.

Penal rukom? Ili ne?! Bivši reprezentativci Michael Ballack, Shkodran Mustafi, moderator Johannes B. Kerner i sudac Patrick Ittrich vodili su rat riječima nekoliko minuta na servisu za streaming “MagentaTV” nakon ispadanja Njemačke s Europskog prvenstva protiv Španjolske u četvrtfinalu zbog kontroverzna scena u produžecima.

Marc Cucurella je u šesnaestercu uzeo udarac Jamalu Musiali na ruku, ali engleski sudac Anthony Taylor nije dosudio jedanaesterac. Nema jasne definicije igranja rukom u nogometu, rekao je ljutiti Ballack. “Ovo je očito pogrešna odluka.” Ne zna jesu li Taylor i njegov tim odlučili na jedanaesterac “iz straha ili poštovanja”. Ostalo je nejasno ne bi li Niclas Füllkrug ionako bio u ofsajdu kada je upisao prethodnu asistenciju za Musialu.

“Situacija je doista takva da sudac mora donijeti odluku objektivno i bez emocija”, rekao je bundesligaški sudac Ittrich. “Morate to analizirati u smislu pravila: Što igrač radi sa sučeve točke gledišta? Igrač povlači ruku s putanje udarca tijekom udarca.”

I zato video sudac (VAR) nije odlučno intervenirao. Stručnjak je govorio o “rukometnoj dilemi”. U nogometu postoji “sloboda diskrecije”. Ballack i Mustafi to nisu htjeli prihvatiti. “Nema veze ako pokuša povući ruku, on je na putu”, rekao je Mustafi. Ballack je rekao: “To je udarac na gol, on ga blokira razdvojenom rukom. Za što još želiš dati jedanaesterac?” U raspravu se više puta uključio i Kerner.

VAR u ovom slučaju nije opcija
“Kad zviždiš, možeš reći, tako je, možeš dati. To je diskrecijska dilema s rukometnim pravilom”, rekao je Ittrich. “Nisam daleko od tebe, samo sam rekao da video asistent ne može ući.” Potonji mora “pružiti slike” koje “uvjeravaju suca u ono što je vidio ili ne”. Bivša sutkinja Bibiana Steinhaus-Webb rekla je za “ARD”: “Udarac dolazi s male udaljenosti i nevjerojatno je oštar. Je li to neprirodno povećanje površine tijela – da ili ne? Sudac je odlučio da je to kretanje relativno prirodno.”

Video asistent ne može pružiti podršku “jer to nije kristalno jasna pogrešna odluka.” Ona to “može razumjeti, ali vjeruje da bi bila moguća i drugačija odluka”, rekla je Steinhaus-Webb, prenosi Sport.de.

You may also like

Verified by MonsterInsights