Home Izdvojeno ZAKON JE JASAN Čeka li Severinu i društvo kaznena prijava zbog izvrgavanja himne ruglu

ZAKON JE JASAN Čeka li Severinu i društvo kaznena prijava zbog izvrgavanja himne ruglu

by Ante R.

Prilikom organizacije feminističkog “noćnog marša” u Zagrebu došlo je do teške povrede Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske i to po Čanku 15. te Člankom Povrede ugleda Republike Hrvatske Članak. 349.

Člankom 15. propisan je tekst himne, dok se Člankom 349. Kaznenog Zakona u kojem piše
Tko javno izvrgne ruglu, prijeziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Kako su Severina i društvo, organizirano izvele pjesmu u kojoj se mijenjaju riječi himne, a po taktovima i glazbi Hrvatske himne, grubo su povrijedile i omalovažile himnu, te su podliježne kaznenom gonjenu, bilo prijavom po službenoj dužnosti DORH-a, bilo prijavom građana zbog narušenih osjećaja. Po našim saznanjima više građana Republike Hrvatske podnijeti će Kaznenu prijavu.

Podsjećamo da je više građana podnijelo i kaznenu prijavu i protiv Josipe Lisac prilikom pjevanja himne na inauguraciji predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, no ta je prijava odbačena jer se tekst himne u izvođenju nije mijenjao.

You may also like