Home Izdvojeno Zašto HBOR financira tursku grupaciju Dogus s hrvatskim novcima u izgradnji Hotela s pet zvjezdica, umjesto hrvatske poduzetnike koja mu je i svrha

Zašto HBOR financira tursku grupaciju Dogus s hrvatskim novcima u izgradnji Hotela s pet zvjezdica, umjesto hrvatske poduzetnike koja mu je i svrha

by Ante R.

Gradska vijećnica Marjana Botić iz Akcije mladih poslala je zahtjev za pristup informacijama zbog podizanja kredita tvrtke Zadar Resort koja gradi hotela Hyatt Regency Zadar Maraska. Kredit u iznosu od 31,2 milijuna eura podignut je kod Privredne banke Zagreb i Hrvatske banke za obnovu i razvoj HBOR.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.
Jasno nam je kad vidimo HBOR-ov Nadzorni odbor koji čine Erlić i Bačić, zašto je ta “banka“ navodno osnovana za poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva dala milijarde našeg novca svojim prijateljima, kumovima i rodbini koje redovno nisu vraćali.

Nije prvi hotel u Zadru kreditiran kreditom HBOR a koji “investitor“ nije vratio i koji smo svi mi platili uključujući penziće, ali isto nam nije jasno koji je interes hrvatskih građana u kreditiranju stranih “investitora“ putem HBOR-a?

Je li HBOR hrvatska, strana ili turska banka? Kakvi su to strani investitori s navodno ne znam kakvim kreditnim rejtinzima kad im za kredit u (stranim) poslovnim bankama mora jamčiti sredstvima građana Republike Hrvatske?

Zar se nije pričalo o bogatim strancima koji će donijeti milijune iz svojih banaka? Zar nemamo dovoljno preskupih, opranih zgrada, stanova-apartmana… a da bi se u hotel ulagalo kao kulisa preizgrađivanju u pozadini?

Iz Akcije mladih godinama redovno obavještavamo javnost i institucije kako nije sve med i mlijeko s tim “investicijama”.

Budući da ovaj udruženi “projekt“ pratimo i dalje, te sukladno vijećničkoj dužnosti, i dalje obavještavamo javnost, ali i institucije, poslali smo navodno hrvatskoj javnoj banci, zahtjev za pristup informacijama sa sljedećim upitom: „U javnim medijima pojavila se informacija kako je tvrtka Dogus turskog investitora dobila kredit od 31 milijun € za dovršetak radova na hotelu u bivšoj zgradi Maraske u Zadru. Kao davatelji kredita spominju se jedna poslovna banka i HBOR (?!).

U ime Kluba vijećnika Akcije mladih u Gradskom vijeću Grada Zadra gdje od početka pratimo ovaj projekt kako bi navodnog investitora zadržali u okvirima koji neće zadirati u javni interes grada Zadra (sprječavanje zauzimanja susjednog parka, rušenja zida između hotela i parka, zatvaranja javne prometnice na obali ispred hotela, izgradnja komunalne infrastrukture hotela novcem građana grada Zadra, ispuštanje građevinskog mulja prilikom radova na hotelu i zgradama neposredno u more… samo su neke od akcija koje smo poduzimali) sada tražimo informaciju i dokumentaciju iz koje je kreditne linije strani investitor i pod kojim uvjetima dobio kreditiranje Hrvatske banke za obnovu i razvoj?

Kraj službenog zahtjeva za pristup informacijama HBOR-u (u privitku).

image

You may also like