Home VijestiDogađaji U Malom Lošinju 1991 ubijena su dva hrvatska vojnika, ubila ih je JNA po naređenju kapetana Vlade Grbina

U Malom Lošinju 1991 ubijena su dva hrvatska vojnika, ubila ih je JNA po naređenju kapetana Vlade Grbina

by Ante R.

O dvostrukom ubojstvu dvojice hrvatskih gardista, Mladena Bujačića i Rifeta Mustića, i pokušaju ubojstva još trojice gardista prije više od 33 godine u Malom Lošinju, dobilo je epilog na Županijskom sudu u Rijeci 2008. godine. Početak glavne rasprave po optužnici koja je postala pravomoćna u ljeto 2007. godine zakazan je za 8. siječnja 2008. godine pred vijećem kojim će predsjedati sutkinja Ika Šarić, izvijestio je tada Večernji list.

Povodom ovog tragičnog događaja pokušali smo saznati imali povezanosti između Vlade Grbina i sadašnjeg predsjednika SDP-a Peđe Grbina, obzirom da su obojica iz Pule i da u tom gradu nema puno odoba s tim prezimenom, no do rodbinske povezanosti nismo mogli doći. No da opišemo nemili događaj s Malog Lošinja iz 1991. godine

Klopka za gardiste
Na otoku, iako su od 16. listopada 1991. kada su iz zasjede, iz dvorišta vile Flora u blizini tadašnje vojarne jugoslavenske vojske Velopin, ubijeni Bujaćić i Mujćić, prošle godine, još pamte mučka ubojstva. Optuženi su Vlado Grbin, tadašnji kapetan JNA, rođen u Puli, i dvojica ročnih vojnika ondašnje JNA – Petar Petrović iz Požarevca i Radovan Andić iz Bijeljine. Andić, koji je 2003. godine bio uhićen i jedno je vrijeme, kad je ponovno pokrenuta istraga, bio u pritvoru trebao bi se pojaviti na suđenju (tako je obećao), dok će se Grbinu i Petroviću, koji su najvjerojatnije u Srbiji, suditi u odsutnosti. Prema optužnici, u noći 16. listopada, kapetan JNA Grbin kojega su u Lošinju zvali “Mladić”, namamio je ubijene gardiste na put prema vojarni. Tada se govorilo da je mamac za hrvatske gardiste bila priča o tome da će neki vojnici JNA iz vojarne Velopin prijeći na hrvatsku stranu. Grbin je naredio vojnicima Petroviću i Andiću da zapucaju prema Mustiću i Bujačiću, ali tek nakon što im on da znak – prvi počne pucati.

Rafal i bomba
Dvojicu pripadnika teritorijalne obrane, Željka Krulića i Valtera Dajčića, koji će na suđenju svjedočiti, Grbin je propustio proći da pucnji ne bi upozorili ubijene koji su išli iza njih, a kad su naišli Bujačić, Mustić i Herkul Alaburić, Grbin je u njih ispalio 30 metaka. Dvojica gardista su poginula, a Alaburić se uspio spasiti skokom iza zida. Krulića i Dajčića, na koje je Grbin potom bacio bombu, spasilo je što bomba nije eksplodirala.

Vjesnik dodaje, na temelju izvješća agencije HINA da se neslužbeno doznaje da su prigovore na optužnicu do sada predali branitelji Grbina i Anđića, te da mediji podsjećaju da je ubojstvo gardista u Malom Lošinju umalo zapalio ratna zbivanja na otoku Lošinju u vrijeme vrlo napetih situacija 1991. prije odlaska JNA s otoka, koja je ondje imala podzemna spremišta i velike količine eksploziva i goriva.

Tada Vlado Grbin za sebe kaže.
Hladnokrvni ubojica rođen je kao mali Jugoslaven u komunističkoj porodici od oca Grbin Josipa, Ližnjanca i majke Žuliček Đurđe rođene u Lepoglavi selo Borje. Djetinjstvo i najljepši dio života provodi u Jugoslaviji i završava sve škole, osnovnu u Medulinu, vojnu gimnaziju u Zagrebu i Mornaričku tehničku akademiju u Splitu. U svom rodnom gradu obavlja pionirske dužnosti , omladinske i partijske, danas nepopularne ali tada prestižne a danas se ne bavim politikom, osim ako se ovo ne zove politika. Na ponosno prezime Grbin pala je ljaga a da se historija malo poigrala drugačije i da je ne pišu pobjednici, danas bi poginuli bili, teroristi koji su izazivali opću opasnost a kapetan Grbin, alijas niški specijalac, Ližnjanac, otac troje male djece, danas četvero velike, junak koji je spriječio rat na otoku i izazivanje opće opasnosti, hrabrim izlaganjem svog mladog života za interese najljepše zemlje na svijetu JUGOSLAVIJE. Al bi tašta bila ponosna na mene pošto sam srpski zet, a danas i ponosni građanin Srbije koja jedina liči na staru Jugoslaviju.