Home Lifestyle Dobra je za zdravlje i privlačna za nepce, a jedna studija otkrila može li produljiti život

Dobra je za zdravlje i privlačna za nepce, a jedna studija otkrila može li produljiti život

by Ante R.
Čokolada

Vječna bitka oko dobrobiti i loših strana čokolade ne prestaje, a posljednjih nekoliko istraživanja ide isključivo u prilog obožavanoj namirnici. Naime, studija provedena na Sveučilištu Harvard na osam tisuća ispitanika otkrila je da čokolada utječe na produljenje života za punih godinu dana, piše British Heart Foundation.

Istraživanje provedeno na Sveučilištiu Aberdeen pokazalo je da je čokolada izvrsna za ljudsko srce, jer flavonoidi i antioksidansi čiste krv i smanjuju mogućnost nastanka ugrušaka i srčanožilnih oboljenja. Treća studija provedena u Dusseldorfu i na kalifornijskom Sveučilištu pokazala je kako čak arterijska oštećenja uzrokovana pušenjem mogu biti umanjena konzumacijom čokolade.

Istraživanja su tako dokazala da je čokolada jedan od najbogatijih izvora magnezija, koji ne nužan za održavanje zdravlja samoga mozga. Provoditelji istraživanja na Sveučilištu Cornnell u New Yorku su čak došli do zaključka da upravo čokolada smanjuje rizik od obolijevanja od Alzheimerove bolesti.

Osim što je jako dobra za srce i hrani mozak, dokazano je i da antioksidansi koje čokolada sadrži jačaju imunološki sustav što je svakako odlično znati prije dolaska zime te brojnih prehlada i viroza.

Nemir, tjeskobu i potištenost vrlo se lako može izliječiti upravo ovom slatkom poslasticom. Naime, ako se osjećate tjeskobno, slobodno tijekom dva tjedna svaki dan uživajte u 40 grama čokolade. Dok vi uživate, čokolada će smanjiti hormone stresa, a vi ćete se osjećati znatno bolje, prenosi Večernji list.

Poznato je da čokolada sadrži iste ili čak i veće količine antioksidansa poput voća, kao što su šljive i brusnica. Ipak treba voditi računa o tome da čokolada koju konzumirate bude kvalitetna, što znači da bi trebala sadržavati najmanje 70 posto kakaa. Sve ovo čini čokoladu savršenom zimskom namirnicom, koja nam jača imunitet, ublažava osjećaj tjeskobe uzrokovan dolaskom hladnijeg vremena, a pomoću nje i lakše prevladamo stres kojemu smo izloženi na poslu.