Home OBŽ Suradnja s manjinama jedan od temelja razvoja OBŽ

Suradnja s manjinama jedan od temelja razvoja OBŽ

by Ante R.

Na sjednici županijskog Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjska županije    ocijenjeno je kako je dobra suradnja s manjinama jedan je od temelja razvoja županije  i da je ta suradnja jedna od najsvijetlijih primjera u Hrvatskoj.

Sjednica je održana u povodu Dana nacionalnih manjina te Županije, a predsjednik Savjeta dožupan Josip Miletić ocijenio je kako je u brojnim projektima provođenima u suradnji s predstavnicima nacionalnih manjina, pokazano zajedništvo, primjerice u projektu “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”, ali i u drugim projektima, u kojima je pružana pomoć potrebitima.

Važno je da u Županiji radimo ne gledajući na to tko je pripadnik koje nacionalne manjine i pokušavamo svima ravnomjerno pomoći, u skladu s mogućnostima, a potičemo i jedinice lokalne samouprave da se uključe u sve vaše projekte, istaknuo je MIletić.

Dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Radomir Čvarković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji Županija prati probleme i potrebe nacionalnih manjina na svojem području, a nada se da će takav pristup i ubuduće biti jedan od zaštitnih znakova te Županije.

Županija je u proračunu osigurala redovna sredstva za rad vijeća nacionalnih manjina, ali i javne pozive na koje se mogu javljati kulturno-umjetnička društva i organizacije nacionalnih manjina, dodao je Čvarković.

Potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Ham pohvalio je dobru suradnju manjina s regionalnom samoupravom te napore da se vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina osiguraju svi uvjeti za rad, kako bi ravnopravno sudjelovali u upravnom životu u Hrvatskoj.

Savjet za nacionalne manjine je i ove godine uspio za pet posto povećati proračun za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina i ostvarit ćemo sve programe koje su nacionalne manjine predložile Savjetu pa tako i s područja Osječko-baranjske županije, poručio je Ham. – Hina

You may also like