Home Vijesti Milanović: Novi Dan državnosti nema veze s danom državnosti

Milanović: Novi Dan državnosti nema veze s danom državnosti

by Ante R.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovio je u utorak da ne priznaje 30. svibnja kao Dan državnosti jer on nema veze s pravim danom državnosti, ocijenivši kako je riječ o “nasilju parlamentarne većine” i “ukidanju običaja zbog kaprica jedne osobe”.

“To je nije Dan državnosti , to je nasilje male parlamentarne većine, bullying nad dobrim običajima u Hrvatskoj, ukidanje iz osobnog kaprica jedne osobe, jednog običaja koji je bio 20 godina i koji je bio u zakonu da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja”, izjavio je Milanović nakon proslave Dana grada Zagreba u Starogradskoj vijećnici.

Podsjetio je kako je 30. svibnja 1990. konstituiran prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, no tada smo još uvijek bili dio bivše države, pa novi Dan državnosti nema nikakve veze s danom državnosti. Kazao je i kako o promjeni datuma nisu govorili bivši HDZ-ovi premijeri Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, ali jest Andrej Plenković.

Samu ovogodišnju proslavu u HNK Milanović je opisao kao „ tipično štrebersku”, bez sadržaja, „koncert na kojem se zavališ se, malo prčkaš po mobitelu, malo drijemaš i ne možeš ništa zeznuti”.

„Ja u toj farsi, danu pečenih volova, neću sudjelovati”, poručio je i otkrio da je u ponedjeljak bio u uredu u trenirci.

Milanović je komentirao i ministra obrane Marija Banožića pitajući se je li bio na razgovoru u DORH-u.

„Zašto nije već bio u DORH-u ili  se konzultiraju s FBI-jem, ne znam što se čeka, je li ovo pritisak na DORH, je neka rade svoj posao i onda neka odluče kako hoće, mene su zvali odmah”, kazao je Milanović. – Hina