Home razno Grbin: SDP će podržati gospodarski pojas, ali ništa se neće promijeniti

Grbin: SDP će podržati gospodarski pojas, ali ništa se neće promijeniti

by Ante R.

– Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je najavio da će njegova stranka podržati proglašenje isključivog gospodarskog pojasa (IGP) te ustvrdio da se time neće promijeniti baš ništa kada je riječ o ribarenju.

“Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa podržat će i SDP jer je to usuglašeno s partnerima iz Europske unije, a zašto se sada ide u tom smjeru, to se mora pitati Vladu”, izjavio je Grbin u Saboru.

Podsjetio je da je zaštićeni ekološko ribolovno pojas (ZERP) proglašen još u vrijeme vlade Ivice Račana te da on u sebi sadrži ono što je najvažnije u isključivom gospodarskom pojasu. Razlike su, napominje, samo u pogledu izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanja energije mora.

“Ako znamo da Hrvatska već godinama ima uređen i epikontinentalan pojas s Italijom onda je jasno da neke dramatične razlike između onoga što je bilo prije i onoga što će biti nakon proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, nema”, poručio je čelnik SDP-a.

“Mi to podržavamo, pogotovo zato što je usuglašeno s našim partnerima iz Europske unije. Ne ulazim u to zašto je vlada odlučila tek sada ići u proglašenje IGP-a. Za mene je bitno da je to usuglašeno s našim partnerima iz EU, a svima koji govore ovo ili ono oko suvereniteta, ukazujem da postoji zajednička ribarstvena politika EU i da su svi isključivi gospodarski pojasi država članica uključeni u tu zajedničku ribarstvenu politiku. To znači da se proglašenjem IGP-a u pogledu ribarenja neće promijeniti baš ništa”, kazao je Grbin.

Hina