Home razno Lažiranjem prometnih nesreća oštetili osiguravajuće kuće za 260 tisuća eura; Svjedoci: “Imali su svog policajca.”

Lažiranjem prometnih nesreća oštetili osiguravajuće kuće za 260 tisuća eura; Svjedoci: “Imali su svog policajca.”

by Ante R.
Policija, MUP

Tri i pol godine zatvora dobio je bivši policajac, koji sada radi u Dinamu. Presudu mu je izreklo vijeće Županijskog suda u Zagrebu nakon što je utvrdilo da je od veljače 2014. do rujna 2015. sudjelovao u seriji prijevara s lažnim prometnim nesrećama.

Uz njega je osuđen i odvjetnik koji je preko žrtava iz tih lažnih nesreća izvlačio novac iz osiguravajućih kuća. Njemu je izrečena kazna od četiri i pol godine zatvora.

Tko je sve oštećen?

Njihovim malverzacijama oštećeni su Croatia Osiguranje, Wiener osiguranje, Generali osiguranje i Uniqa osiguranje čiji zaposlenici nisu slutili prevaru. Isplatili su za fingirane nesreće nešto više od 260.000 eura odšteta u tih godinu i pol dana.

Sve su vodili odvjetnici i privatni poduzetnici koji su angažirali preko 140 ljudi u ovaj lanac prijevare. Svi su oni već ranije priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om. Samo su policajac i odvjetnik od početka sve negirali. Policajac je uvjeravao kako nije imao pojma da radi očevide i sastavlja zapisnike o namještenim nesrećama.

Kako su lažirani sudari?

Nesreće su fingirane starim, već oštećenim automobilima ili pak novijim vozilima koja su imala kasko osiguranje. Simuliran je sudar, a policajac koji je radio svaki put kad se neka od 19 nesreća koje su obuhvaćene USKOK-ovom optužnicom, stizao bi na teren.

Napravio bi zapisnik i podnosio prijave, a odvjetnik koji je bio dio ove zločinačke grupe zastupao je lažne oštećenike u sporovima s osiguranjima. Ljudima koji su glumili da su ozlijeđeni u nesrećama nabavljana je medicinska dokumentacija kako bi se pojačao njihov slučaj.

Koliko su novca izvukli?

Od 261.000 eura koliko je ova skupina u godinu dana izvukla iz osiguravajućih kuća 208.000 eura članovi grupe zadržali su za sebe, utvrdio je sud u nepravomoćnoj presudi.

Fiktivnim oštećenicima isplaćeno je nešto više od 24.000 eura. Dobivali su za svoje usluge po 100 eura, a vođa grupe davao im je i novac za prometne kazne. Osuđeni odvjetnik, prema današnjoj presudi, pospremio je u džep, oko 40.000 kuna. Ako presuda postane pravomoćna morat će ih vratiti.

Iskoristili svoje položaje

Obrazlažući presudu sutkinja Renata Pražetina Kaleb istaknula je kako su i policajac i odvjetnik iskoristili svoje položaje, ali i iskustvo u slučajevima prometnih nesreća, te sudskih postupaka za odštete. Uz zatvorske kazne dobili su i petogodišnju zabranu obavljanja funkcije policijskog službenika i odvjetnika, a taj rok, ako presuda postane pravomoćna, počet će teći tek nakon što izdrže kaznu. Drugim riječima više neće moći raditi na svojim starim radnim mjestima.

Policajca su raskrinkali telefonski kontakti s vođom ove skupine koji je već ranije osuđen. Osim toga svjedoci su tijekom suđenja izjavili da su imali “svog policajca” s kojim su organizirali prometne nesreće.

Narušeno povjerenje građana

I dok je on tvrdio kako doista nije mogao znati kad će morati izaći na očevid njegovi kolege iz policijske postaje posvjedočili su kako se to uglavnom zna.

“Narušili ste povjerenje građana u policiju i odvjetništvo, te niste postupali u skladu sa zakonom. Korisli ste svoje znanje o mogućim rupama u sustavu kako biste oštetili osiguravajuće kuće”, zaključila je sutkinja, piše N1.