Home razno Mario Karamatić poručio bošnjačkim nacional-unitaristima: Molit ćete nas da se odcijepite, ali neće moći

Mario Karamatić poručio bošnjačkim nacional-unitaristima: Molit ćete nas da se odcijepite, ali neće moći

by Ante R.

Najavio je da će se ići sa svim zakonskim mogućnostima u osporavanje otete hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH od strane Željka Komšića.

„Molit ćete nas da se odcijepite, ali neće moći“ – poručio je bošnjačkim političarima zagovornicima nacional-unitarističke politike u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH i član predsjedništva Hrvatskoga narodnog sabora Mario Karamatić.

„Od bošnjačke politike očekujem da će dolaziti najave odcjepljenja, ali nema im od toga ništa. BiH će ostati jedinstvena dok mi i ljudi iz međunarodne zajednice ne odlučimo drugačije“, pojasnio je.

Najavio je da će se ići sa svim zakonskim mogućnostima u osporavanje otete hrvatske pozicije u krnjem Predsjedništvu BiH od strane Željka Komšića.

„Nadam se da neće biti 16 godina na vlasti“, kazao je Karamatić te objasnio kako je pravno gledano prekršen Aneks četiri Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

„Komšić ima legalitet izbora, no nema legitimitet hrvatskoga biračkog tijela. Legitimitet ima od bošnjačkog biračkog tijela i ne može biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Na osnovu toga HNS će pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Borjana Krišto je legitimna hrvatska članica Predsjedništva BiH.“

Ističe kako će se usporedo ići i diplomatskim kanalima preko međunarodne zajednice da se upozori Christiana Schmidta na grubu otimačinu prava Hrvata.

„Nemamo pravne mogućnosti blokirati saziv Parlamenta i sebe bismo doveli u nezahvalnu poziciju jer bi bošnjačka politika popunila klubove u Domu naroda s ljudima koji ne bi imali nikakav legitimitet hrvatskog biračkog tijela. Ono što će HNS učiniti je proglasiti Komšića nepoželjnom osobom na teritoriju gdje žive dominantno Hrvati“, kazao je Karamatić i dodao da što se tiče formiranja vlasti HNS ima jasnu poruku da se s DF-om neće pregovarati.

Naglasio je kako će kao jedina zeleno-lijeva parlamentarna opcija u BiH posebnu pozornost posvetiti praćenju načina popunjavanja izaslaničkih mjesta u Klubu Ostalih.

„Tu mislim na nacionalne manjine Židove, Rome, Mađare, Čehe… jer ovo što sada imamo je prijevara od strane bošnjačke politike. Kao zeleno-lijeva opcija dužni smo štiti manjine“, rekao je Karamatić, prenosi Dnevnik.ba.

Više o svemu i videu emisije Kompas.

You may also like