Home Izdvojeno Šok u Francuskoj: Macron raspušta parlament nakon poraza u EU, raspisuje izbore

Šok u Francuskoj: Macron raspušta parlament nakon poraza u EU, raspisuje izbore

by Kristina B

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je parlament i raspisao nove izbore u nedjelju, nakon poraza njegove stranke od kandidata krajnje desnice na izborima za Europsku uniju.

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj održat će se 30. lipnja, a drugi 7. srpnja.

“Francuskoj je potrebna jasna većina u miru i harmoniji. Biti Francuz u srcu znači odlučiti pisati povijest, a ne biti vođen njome”, rekao je Macron.

Predviđa se da će ekstremno desni Nacionalni skup pobijediti na europskim izborima u Francuskoj s 31,5 posto glasova – što je dvostruko više od 15,2 posto od Macronove liberalne Renesansne stranke za koju se predviđa da će pobijediti.

Udio glasova Nacionalnog okupljanja zasjenio je ukupan broj glasova druge i treće najveće stranke zajedno – pri čemu su socijaldemokrati lijevog centra zaradili oko 14 posto, prema prvim izlaznim anketama.

Izlazne ankete diljem Europe: Svi broje glasove, desnica u uzletu

Odluku o raspuštanju Nacionalne skupštine Macronove pristaše dočekale su s nevjericom, a nekoliko je ljudi vrištalo “Oh, ne” dok je govorio okupljenima u televizijskom obraćanju iz sjedišta svoje stranke u Parizu.

Nasuprot tome, veseli pristaše stranke Nacionalni skup slavili su kad je Macron najavio raspuštanje parlamenta, nešto na što je stranka pozvala kada je razmjer njihove pobjede postao očit.

Pjevali su “Raspuštanje, raspuštanje!” dok su gledali Macronovo obraćanje na izbornom događaju na kojem je ubrzo nakon toga na pozornicu stupila dugogodišnja čelnica NS-a i poznata euroskeptičarka Marine Le Pen.

“Mogu samo pozdraviti ovu odluku, koja je u skladu s logikom i arhitekturom Pete republike”, rekla je Le Pen oduševljenim pratiteljima. Rekla je da bi rezultat izbora za EU trebao poslati poruku Bruxellesu i “stati na kraj ovoj bolnoj epohi globalizma”.

Govorila je na pozornici pored vodećeg kandidata Nacionalnog skupa za izbore za EU, Jordana Bardelle. Kad je završila s govorom, publika od nekoliko stotina otpjevala je francusku nacionalnu himnu Marseljezu, mahala francuskim trobojnicama i posjetila bife kako bi uzela još pića, izvijestio je Poitico.

You may also like

Verified by MonsterInsights