Home Vijesti “Anti HDZ” koalicija nije uspjela; Grbin svjestan realnosti objavio prekid daljnjih razgovora sa DP-om

“Anti HDZ” koalicija nije uspjela; Grbin svjestan realnosti objavio prekid daljnjih razgovora sa DP-om

by Ante R.

Na konferenciji za medije predsjednik SDP-a Peđa Grbin objavio je da koalicija Rijeke pravde odustaje od ideje konstituiranja Sabora. Istaknuo je kako su pregovori sa Domovinskim pokretom suvišni i nepotrebni budući da su se odlučili na suradnju sa HDZ-om koju vidi kao rezultat “prljave političke trgovine.” Smatra da takav razvoj situacije nije poraz SDP-a, već DP-a koji će za takav ishod morati odgovarati biračima.

Rijeke pravde odustaju od ideje formiranja konstituiranja Sabora. Peđa Grbin priznao je da je posljednjih nekoliko dana pokazalo da za njihovu ideju konstituiranja Sabora na antikorupcijskoj osnovi ne postoji podrška. Realnost je to, poručio je Grbin, koju treba priznati. Kaže da je evidentno došlo do prljave političke trgovine. Još jednom se pokazalo da u Hrvatskoj postoje oni koji jedno govore prije, a drugo poslije izbora, kazao je.

– Što se tiče poraza ili nepriznavanja poraza, ja sam utvrdio realnost, a realnost je da na hrvatskoj politici i dalje egzistiraju brojne političke stranke koje jedno govore prije izbora, a drugo rade nakon njih. Je li moj poraz to što je DP nevjerodostojan? Ne nije. To je njihov poraz i nešto za što će morati odgovarati svojim biračima, dodao je Grbin.

Grbin je rekao da je u svemu ovome za SDP bitno da su i prije i nakon izbora bili dosljedni.

– Jasno smo hrvatskim građanima rekli za što se zalažemo, s time smo ušli u izbornu kampanju i izborni dan, a nakon izbora od toga nismo odstupili. Ponudili smo ono što je za Hrvatsku dobro, a to je da se riješi problem s glavnim državnim odvjetnikom, koji je sramota i koji će sramota biti još veća kada na tu dužnost stupi, i da primjerice u tjednu, kada je bio Dan slobode medija, a kada su objavljena dva izvješća koja su za Hrvatsku bila pogubna, pa čak i sramotna, pokušamo promijeniti jedan zakon koji je tome doprinio, rekao je.

Dodao je da za takve promjene među izabranim zastupnicima u Hrvatski sabor ne postoji većina. –  Je li mi žao što sam s nekima razgovarao? Nije, i od toga ne bježim. Ako je postojala i minimalna šansa da Turudić ne postane glavni državni odvjetnik, da promijenimo članak Kaznenog zakona, onda je to bila prilika koju je trebalo probati i pokušati. Nismo u tome uspjeli, naglasio je.

– Smatramo da je u ovakvoj situaciji najpoštenije ono što smo govorili, a to je da konstituiramo saborsku većinu, da napravimo nekoliko stvari za koje smo se svi dok smo bili u opoziciji kleli da su ispravne i glasali na taj način, i da nakon toga raspustimo Hrvatski Sabor i da nakon ljeta, početkom jeseni, odemo na izbore. Što će se dogoditi u ovom trenutku više o nama ne ovisi, zaključio je, piše HRT.

Upitan hoće li Plenković s DP-om uspjeti da Vlada ne ode previše desno, Grbin kaže kako je HDZ danas ostao isti kakav je bio i do sada, iako se Plenković prije osam godina kleo da će promijeniti HDZ te da je, otišavši prošli vikend u krčmu u Sotinu, priznao poraz svoje politike i onoga što je tvrdio da jest.

– HDZ je ostao stranka osuđena za korupciju, čiji dužnosnici i prošlog tjedna bivaju uhićeni zbog primanja mita i kriminala na katastrofi i potresu i stranka koja je stavila šapu na pravosuđe. Brojni drugi, između ostalih i Hrebak, su joj sekundirali u tome. Stranka je ostala ista po pitanju lopovluka, a vidjet ćemo je li takva i po pitanju nacionalizma, ustvrdio je.

“Higijena mi ne dopušta da čestitam HDZ-u što će i dalje krasti Hrvatsku”

Grbin je dodao i da je u izbornoj noći čestitao svima izabranima, a da mu higijena ne dopušta da čestita HDZ-u što će i dalje krasti Hrvatsku.

Na pitanje je li očekivao da će se razbiti jedinstvo manjinaca, kazao je da je stav SDP-a da se u prava manjina, a u to spada i jedinstvo, ne treba dirati jer, ističe, ako je danas na tapeti jedan pa se popusti, sutra će na red doći i ostali, a onda je prekasno za rješavanje problema. SDP nikada nije radio na razbijanju nacionalnih manjina, ni onda kad se oko nekih stvari nismo slagali, dodao je.

Najavio je kako će iz opozicijskih redova pokrenuti inicijativu za smjenu Turudića, jer je sada jasno da će postati glavni državni odvjetnik, kao i brisanje sramotnog članka 307.a KZ-a, ali i još niz inicijativa vezano uz standard građana i umirovljenika. Bit će zanimljivo gledati dvoličnost onih koji su se iz opozicije također za to zalagali. Činjenica je da je politička opcija koja je imala mogućnost da se bori protiv korupcije, a to je DP, izabrala opciju da stranci pravomoćno osuđenoj za kriminal osigura još neko vrijeme na vlasti, zaključio je Grbin.

 

0 seconds of 15 minutes, 47 secondsVolume 0%

 

You may also like