Home Svijet Charles Michel izazvao bijes kod EU čelnika Nijedan predsjednik Europskog vijeća u povijesti nije tako postupio

Charles Michel izazvao bijes kod EU čelnika Nijedan predsjednik Europskog vijeća u povijesti nije tako postupio

by Ante R.

Europski diplomati i dužnosnici osudili su odluku predsjednika Europskog vijeća da se kandidira za Europski parlament. Bude li izabran, Michel planira preuzeti svoje mjesto sredinom srpnja, mnogo kraja mandata predsjednika Vijeća, koji mu završava u studenom, piše Politico.

“To je apsolutno skandalozan potez s njegove strane”, rekao je Andrew Duff iz European Policy Centrea.

Dok Europa gleda i bori se s dva velika rata na svom pragu, Michelov je odlazak s jedne od najvažnijih pozicija u institucijama EU-a sebičan i karijeristički u očima njegovih kolega. Osim toga, njegov odlazak značio bi da bi Viktor Orban vodio sastanke Europskog vijeća u Michelovoj odsutnosti, s obzirom da će Mađarska kasnije ove godine preuzeti rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, prenosi index.hr.

Sukob interesa, kolegama e-mailom javio da odlazi

Neki od diplomata i dužnosnika EU tvrde kako ovaj potez predstavlja i sukob interesa, s obzirom na to da je Michel dužnosnik jednog tijela dok će se istovremeno kandidirati za drugo. Zbog toga bi kažu bilo dobro da Michel podnese ostavku već u lipnju, ako ne i ranije. Jedan diplomat je rekao kako je ovo neviđeno neiskren i nepošten potez jednog dužnosnika koji narušava ugled Europskog vijeća, no uvjeren je da vijeće neće dopustiti da bude talac jednog političara u kampanji.

Dužnosnik blizak Michelu naglasio je da čelnici EU ne bi smjeli biti zatečeni te da su o svemu obaviješteni na vrijeme. “Obavijestili smo čelnike u pravo vrijeme kako bismo izbjegli curenje detalja u medije”, rekao je dužnosnik blizak Michelu. “Neke je čelnike obavijestio izravno, a neke neizravno”, rekao je, misleći na e-poruku koju je Michelov ured poslao.

Michel se sada suočava s velikim kritikama oko načina na koji je obznanio svoju odluku. Bivši belgijski premijer svoju je odluku javno objavio u subotu kasno navečer u izjavi belgijskim medijima.

No, jedan od dužnosnika EU-a tvrdi da je Michel otvoreno razgovarao samo sa svojim prijateljem, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dok je ostalima poslao e-mail, što je “razbjesnilo povjerenike država i to s pravom”.

Jedan je diplomat kako “države članice uopće nisu unaprijed konzultirane o Michelovoj odluci. Nikome nije bilo baš zabavno što su bili obaviješteni tek u trenutku kada su mediji već počeli izvještavati o Michelovom naumu.”

Latvijski ministar vanjskih poslova Krišjānis Kariņš rekao je da ga je Michelova najava “malo iznenadila” i dodao da će to stvoriti “poteškoće” u funkcioniranju institucija. Michel će tako istovremeno biti u kampanji za izbore te morati balansirati i dogovarati kompromise s 27 dužnosnika država članica, različitih političkih orijentacija i stavova.

Postoje strahovi oko toga hoće li Michel iskoristiti svoj trenutni ureda za kampanju belgijskih liberala (MR), na primjer osoblje i proračun. “Pogotovo ako se uzme u obzir njegova navika trošenja”, kažu dva dužnosnika EU, misleći na pozamašne putne troškove koje je Michel dosad napravio. Nijedan predsjednik Europskog vijeća u povijesti nije vodio kampanju za mjesto u Europskom parlamentu, istovremeno ostavljajući dužnosnike da se muče oko toga kako riješiti situaciju.

Nema namjeru odstupiti

No, tek nakon izbora se stvari kompliciraju. Europski čelnici trebali bi se sastati 17. lipnja te ponovno 27. i 28. lipnja kako bi razgovarali o zamjeni za Michela, iako je pozicija šefa Europskog vijeća obično dio dugotrajnog trgovanja među političkim grupacijama koje čine europski parlament, prenosi index.hr.

U normalnim okolnostima Michel bi odigrao ključnu ulogu u stvaranju tog kompromisa. “U središtu ovog procesa je vjerodostojnost i objektivnost predsjednika Europskog vijeća u odlasku”, rekao je jedan diplomat, dodajući kako to sada neće biti slučaj jer će kredibilitet Michela biti nepovratno narušen.

Projekti koje je Michel predlagao sada su na čekanju i vjerojatno neće biti provedeni, poput nove strategije EU zakonodavstva, no s obzirom da će Michel vrlo vjerojatno biti novi europarlamentarac, a samim time i u sukobu interesa, od svega navedenog će se odustati.

Luksemburški premijer Luc Frieden rekao je da bi belgijski premijer Alexander De Croo, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a do kraja lipnja, mogao preuzeti Michelovu ulogu ili bi čelnici mogli imenovati privremenog kandidata koji će završiti mandat. To bi europskim čelnicima dalo vremena za raspravu i kompromise oko visokih pozicija i radnih mjesta.