Home Svijet Dodik vrijeđao pomoćnika državnog tajnika SAD-a, nazvao ga smutljivcem i i prozvao da je stigao u BIH kao “podanik muslimana”

Dodik vrijeđao pomoćnika državnog tajnika SAD-a, nazvao ga smutljivcem i i prozvao da je stigao u BIH kao “podanik muslimana”

by Ante R.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik vrijeđao je u petak pomoćnika američkog državnog tajnika Jamesa O’Briena nazvavši ga “lažljivcem i smutljivcem”, nakon što je utjecajni američki diplomat ranije kritizirao Dodika i njegovu secesionističku politiku i podrivanje Daytona.

Vidno nezadovoljan O’Brienovim optužbama Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je pomoćnik državnog tajnika SAD u BiH stigao kao “podanik muslimana”.

– On je bio jedno obično piskaralo koje je imalo sreću da se nađe u Daytonu, izjavio je Dodik za O’Briena koji je bio jedan od aktivnih sudionika mirovnih pregovora u Daytonu i kao pravnik je bio uključen u kreiranje mirovnog sporazuma kojim je okončan troipolgodišnji rat u BiH.

Tijekom posjeta Sarajevu poslao je poruku kako SAD neće dopustiti ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti i integriteta BiH te da će se odlučno suprotstaviti svakoj secesionističkoj politici. – Odgovorit ćemo na antidejtonsko i neustavno djelovanje i nećemo dopustiti da maligni akteri dijele državu, kazao je O’Brien.

Dodik je pak ocijenio kako se pomoćnik američkog državnog tajnika “lažno predstavlja moćnim” te kako je došao u BiH da bi od nje napravio novo krizno žarište. Kaže kako je O’Brien “smutljivac” koji nije ovlašten tumačiti Daytonski sporazum jer to pravo pripada samo stranama-potpisnicima.

Tvrdi kako je u pozadini politike SAD-a cilj da se BiH centralizira u interesu Bošnjaka, a da RS neće ostati u “antiustavnoj BiH” što god o tome govorili u Washingtonu jer, kako tvrdi, nigdje ne piše da se RS ne može odcijepiti.
– Ja ne znam što se ovo događa s Amerikom, kazao je Dodik koji tvrdi kako SAD vode hibridni rat protiv Republike Srpske. – Hina.

You may also like