Home Vijesti Plenković: Milanović i hrpa ovih dosadnih iz oporbe već osam godina govore da ja samo što nisam odletio u Bruxelles

Plenković: Milanović i hrpa ovih dosadnih iz oporbe već osam godina govore da ja samo što nisam odletio u Bruxelles

by Ante R.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako predsjednik Republike Zoran Milanović komentira temu “koja ga žulja” kada govori da postoje ozbiljne sigurnosne zapreke da Ivan Turudić bude šef DORH-a te je poručio kako se Vladina pozicija ne mijenja jer “nema nikakvih novih saznanja”.

Milanović je ranije u petak poručio da Ivan Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke te dodao da će pričekati par dana prije nego o tome progovori i dati premijeru vremena da se informira i reagira.

“Vidim da je iskoristio poziv na svečanu sjednicu Gradskog vijeća u Dubrovniku pa da komentira temu koja ga očito muči i žulja”, rekao je Plenković u izjavi za medije nakon otvorenja Bolnice za ženu i dijete u Rijeci.

Rekao je kako je po dolasku u Zagreb jutros bio u uredu te je dobio neke informacije od predsjednika Republike, što je ocijenio “poprilično neobičnim”, a vezane za saznanja Sigurnosno-obavještajne agencije o Turudiću.  “Nema tu ništa posebno, nego očito iz nekih svojih razloga, političkih, da našteti Vladi i pokuša destabilizirati nekoga u parlamentarnoj većini, izlazi s podacima koji su krajnje neobični”, ocijenio je Plenković.

Premijer je također naveo kako je, vodeći računa o važnosti i funkciji glavnog državnog odvjetnika, i prije tražio neformalno izvješće SOA-e o tome ima li bilo što što je vezano za Turudića, a što bi trebali znati. Dodao je kako je riječ o sucu Visokog kaznenog suda koji je prolazio sigurnosne provjere po zakonu – 2009., 2014., 2019., a nova provjera slijedi sada.

“On se referira na neke tada tajne izvide iz 2015. godine, uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem, nema tu ništa spektakularno, nikakvih posebnih novih saznanja”, objasnio je Plenković, dodavši kako je Turudić javno govorio o tome da su bili prijatelji.

Naveo je i kako je danas pitao Turudića ima li tu bilo što, a što bi se moglo interpretirati kao da su njihovi kontakti pogodovali Mamiću te da on tvrdi da nema. “Što se nas tiče, ako je to na što je on danas smislio, ovo što je meni dostavljeno danas, tu se pozicija Vlade i parlamentarne većine ne mijenja”, poručio je Plenković.

Na Milanovićev komentar da on sigurno nakon izbora ide u Bruxelles, odgovorio je kako je on siguran da je Milanović “kandidat Rusije za glavnog tajnika NATO-a”. “To je otprilike u toj varijanti. On i hrpa ovih dosadnih iz oporbe već osam godina govore da ja samo što nisam odletio u Bruxelles, a gle čuda, ja sam osam godina predsjednik Vlade i to još najdugovječniji s dosta postignuća iza sebe”, rekao je premijer.

Pozdravljam odluku o prekidu štrajka

Odgovarajući na pitanja o štrajku nastavnika, Plenković je rekao kako štrajk najavljuju samo neki od sindikata koji se bave obrazovanjem i visokim obrazovanjem.

Pri tome je podsjetio da Vlada radi veliku reformu plaća u javnoj i državnoj službi s ciljem povećanja plaća te da nije realno za očekivati da su baš svi zadovoljni s predloženim nacrtom.

“Zato smo uzeli otprilike dva tjedna da u demokratskoj proceduri konzultacija i uvažavanja mišljenja, osluhnemo što to još može biti bolje, što se može korigirati, da li ima nekakva nelogičnost. Ne garantiram da je sve što je napisano u draftu, odnosno nacrtu tih uredbi najbolje na svijetu, međutim namjera je dobra”, rekao je.

Pozdravio je odluku o obustavi “bijelog štrajka” pravosudnih dužnosnika te sucima predložio da idući tjedan nastave razgovor o tome što je realno napraviti do kraja mandata ove Vlade, “bez štrajkova i iritacija” jer je politička volja Vlade pozitivna.

Odgovarajući na pitanje o valu nezadovoljstva, ocijenio je kako vala nema jer da ga ima “ne bismo prošli kroz 2022. praktički bez ijednog prosvjeda”.  “Val nezadovoljstva može biti samo fabriciran”, naveo je Plenković.

Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak rekao je kako će parlamentarni izbori biti u travnju ili svibnju, na što je Plenković rekao kako smo u izbornoj godini, podsjetivši da su zadnji izbori bili 5. srpnja “Hoće oni biti koji dan, prije, poslije, tjedan, prije, poslije, to je sasvim svejedno. Rekao sam oporbi u Saboru da ako toliko žele preuzeti odgovornost, oni moraju biti rođeni spremni za bilo koji dan”, istaknuo je. Dodao je kako imaju još za usvojiti niz zakonskih akata i projekata za dovršiti te da će izbori biti u zakonskim okvirima. – Hina.

You may also like