Home Vijesti Domovinski pokret: Izborom Turudića za Glavnoga državnog odvjetnika HDZ želi preuzeti potpunu kontrolu nad DORH-om i tako dati gorivo daljnjem funkcioniranju koruptivno-klijentelističkog sustava!

Domovinski pokret: Izborom Turudića za Glavnoga državnog odvjetnika HDZ želi preuzeti potpunu kontrolu nad DORH-om i tako dati gorivo daljnjem funkcioniranju koruptivno-klijentelističkog sustava!

by Ante R.

Većina pravnih stručnjaka pa i pravnih laika hrvatsko pravosuđe opravdano percipira kao rak ranu hrvatsk države. Politička instrumentalizacija pravosuđa prauzrok je mnogih problema Republike Hrvatske. Posve je jasno da bez reforme pravosuđa Hrvatska ne može napredovati na društvenom, političkom i ekonomskom planu.

Samostalno i neovisno pravosuđe pretpostavka je za obračun s koruptivno-klijentelističkim modelom koji na svim područjima blokira razvoj Hrvatske i njezinih kreativnih potencijala. Stanje nepravde, uzrokovano stanjem u pravosuđu, generira brojne druge društveno-političke i ekonomske probleme i jedan je od ključnih uzroka egzodusa iz Hrvatske.

Rasprava o izboru Glavnoga državnog odvjetnika u ozbiljnoj bi državi trebala uključivati nadstranački konsenzus. Kad su u pitanju obrana, sigurnost i pravosuđe svi odgovorni akteri na političkoj sceni ne bi trebali stavljati u prvi plan uske stranačke interese. U ovim pitanjima nema mjesta politikanstvu i sektaštvu.

Jasno je da izbor Ivana Turudića za Glavnoga državnog odvjetnika ne donosi promjene, nego kontinuitet dosadašnjeg djelovanja Državnog odvjetništva čiji je rad nemoguće ocijeniti prolaznom ocjenom. U situaciji dok se gotovo svakoga mjeseca otkrivaju nove kriminalne afere u kojima su ključni akteri ljudi koji dolaze iz HDZ-a, ista ta stranka za Glavnoga državnog odvjetnika predlaže osobu koja je javno istaknula da je njezin dosadašnji rad određen HDZ-om.

Treba li snažnijeg dokaza o tome da Andrej Plenković i HDZ instaliranjem Turudića za Glavnoga državnog odvjetnika žele zaštitu od kaznenih progona u izbornoj godini? Državnog odvjetništvo Republike Hrvatske treba čovjeka izvana koji će pustiti svježeg zraka tamo gdje desetljećima nisu otvarani prozori, no Ivan Turudić nije onaj koji jamči bilo kakve promjene.

Izborom Turudića za Glavnoga državnog odvjetnika HDZ želi preuzeti potpunu kontrolu nad DORH-om i tako dati gorivo daljnjem funkcioniranju koruptivno-klijentelističkog sustava. Turudićevo zalaganje za izručenje dvojice jugoslavenskih obavještajaca Njemačkoj, njegovo poništavanje presude bl. Alojziju Stepincu i sudjelovanje u Domovinskom ratu svakako su hvale vrijedni potezi. No njihovo isticanje u ovome slučaju treba poslužiti za legitimiranje njegova izbora u čijoj je pozadini zaštita Andreja Plenkovića i HDZ-a od kaznenih progona. Ovakva kadrovska rješenja ubijaju nadu u ikakve promjene u hrvatskoj državi iz koje je u posljednjih deset godina pobjeglo pola milijuna ljudi.

Domovinski pokret zalaže se za temeljitu reformu Državnog odvjetništva i općenito pravosudnih struktura i pomno će pratiti rad novoga Glavnog državnog odvjetnika. Na žalost, Turudić nije jamac promjena, nego kontinuiteta. Promjene su moguće samo nakon idućih izbora za Hrvatski sabor na kojima treba reći ne dosadašnjim politikama koje su pokrovitelj nezdravog i korumpiranog stanja u pravosudnim strukturama, priopćio je DP.