Home Vijesti Dretar pojasnio termin: “Vukovarska Hrvatska je ona kakva bi trebala biti u svakom centimetru teritorija – iskrena, pravedna, stvorena na pravim temeljima…”

Dretar pojasnio termin: “Vukovarska Hrvatska je ona kakva bi trebala biti u svakom centimetru teritorija – iskrena, pravedna, stvorena na pravim temeljima…”

by Ante R.

Zastupnik Domovinskog pokreta i nositelj liste u trećoj izbornoj jedinici, Davor Dretar gostovao je na N1 televiziji u emisiji Newsroom gdje je govorio o kandidatima na listama, potencijalnim postizbornim koalicijama, te situaciji u Hrvatskoj.  Osvrnuo se i na najavu vlade nacionalnog spasa Zorana Milanovića po pitanju sudjelovanja DP-a u toj formaciji za sastav nove vlade, poslavši jasnu poruku da je opcija treće republike isključena, riječima “Mi smo jedna jedina republika i jedan jedini put.”

DP je u četvrtak predao liste DIP-u te su predstavili nositelje lista u 10 jedinica. Nositelj 1. izborne jedinice bit će im Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), 2. izborne jedinice Tomislav Josić, u 3. izbornoj jedinici vodeći je Davor Dretar, u 4. jedinici Mario Radić, u 5. izbornoj jedinici nositelj liste je Ivan Penava, 6. izbornu jedinicu predvodit će Igor Peternel, u 7. jedinici nositelj liste je Josip Jurčević, u 8. izbornoj jedinici prvo mjesto dobio je Ivan Vilibor Sinčić (Pravo i pravda), 9. će izbornu jedinicu predvoditi Damir Biloglav, a nositelj 10. izborne jedinice je Stipo Mlinarić Ćipe.

Na upit hoće li biti izazovno sučeliti se s bivšim kolekom Željkom Sačićem u trećoj izbornoj jedinici, Dretar odgovara: “Nemamo što reći nego još jednom javno izraziti veliko žaljenje što nije došlo do suradnje, 2020. Hrvatski suverenisti su ušli na u sabor na listi s DP-om, a nakon nekoliko dana su osnovali svoj klub, što je legitimno, a znamo gdje je sada Hrvoje Zekanović i žao mi je što nismo mogli postići suradnju, ali idemo u pravi fajt.”

“Ivan Vilibor Sinčić je aktivan i smatramo da ima dobru vidljivost pa je idealan kandidat za osmu izbornu jedinicu”, dodao je.

Štp se tiče Biloglava (devata izborna jedinica), Dretar navodi da je on “za vrijeme koronakrize proživio kalvariju, prozvali su ga da je šarlatan, a ništa nije dokazano. Čovjek koji ima ogroman legitimitet i sigurni smo da će tamo odraditi odličan posao.”

Tri izborne liste predvode ljudi iz Vukovara, a i Radić je nekako dio te priče o Vukovaru.

“Često smo vidjeli u medijima da oni koji traže dlaku u jajetu, da oni koji prčkaju po istini da su išli gađati taj termin vukovarska Hrvatska, ali promašuje se cijela metafora. Vukovarska Hrvatska je ona kakva bi trebala biti u svakom centimetru teritorija – iskrena, pravedna, stvorena na pravim temeljima i smatramo da vrijednosti koje smo imali u Domovinskom ratu trenutno u hrvatskom društvu nemamo i da prijeti opasnost da ih potpuno izgubimo i moramo se resetirati i vratiti se na početne postavke”, istaknuo je Dretar.

Međunarodna politika i stanje EU

Na velikom skupu DP-a podršku je iskazao i Janez Janša.

“DP gleda i preko granice Hrvatske, svjesni smo da moramo pojačati međunarodnu aktivnost. Podrška Janše je potpuno jasna. Stanje u kojem je sad EU pokazuje da ima problema s energentima, migrantima, poljoprivrednom proizvodnjom. To su tri stvari koje su gotovo najbitnije u programu DP-a, čak i tako velika nadnacionalna organizacija se mora promijeniti. Nešto u samom sustavu ne valja”, kazao je.

Stanje u Hrvatskoj: “Krov ozbiljno prokišnjava”

Dretar je komentirao što ne valja “kod kuće”, odnosno u Hrvatskoj. “Naš krov je propao, prokišnjava, ali Plenković i njegovi ministri sjede u raskošnom foajeu. Krov ozbiljno prokišnjava. Hrvatska se mora promijeniti i postati bitno odgovornija.”

Postizborna suradnja s HDZ-om

Na pitanje je li moguća suradnja s HDZ-om nakon izbora, odgovorio je: “Isključivo ako će se DP-u omogućiti provođenje ovakvih politika, ne namjeravamo ulaziti u vladu u kojoj ćemo morati smišljati i provoditi ideje koje provodi Vlada s Plenkovićem na čelu. Mi se u takvom timu ne vidimo.” “Za sada ne vidimo mogućnost te suradnje, pokušavamo u ovom predizbornom dijelu osigurati što veću zastupljenost zastupnika DP-a u ovom sazivu Sabora”, dodao je, piše N1.

Sudjelovanje Domovinskog pokreta u najavljenoj vladi nacionalnog spasa Zorana Milanovića

Na pitanje vidi li DP u Milanovićevoj vladi nacionalnog spasa, Dretar odgovara: “Nas dvojica se možemo složiti oko toga da je Taylor Swift jako zgodna, ali veliko je pitanje što Taylor Swift misli o nama. I Plenković i Milanović spominjući DP svjesno nama pokušavaju zadrmati stolac na kojem sjedimo, ali naša jasna poruka je: mi nismo nikakva Treća republika – mi smo jedna jedina republika i jedan jedini put.”