Home Gospodarstvo Frane Barbarić je prihvatio posao savjetnika Uprave HEP-a

Frane Barbarić je prihvatio posao savjetnika Uprave HEP-a

by Ante R.

Kada je FORBES Hrvatska pisao o novoj strukturi Uprave HEP-a nakon što je njeno vođenje preuzeo u v.d. statusu Vice Oršulić odgovoreno nam je da bivši predsjednik Uprave, Frane Barbarić, još razmatra ponudu novog ugovora. Sada nam je potvrđeno da je prelomio i odlučio se za ostanak u tvrtki koju je donedavno vodio kao vrlo moćan šef

„Bivši predsjednik Uprave Frane Barbarić prihvatio je radno mjesto savjetnika u Uredu uprave, koje mu je ponuđeno sukladno ugovoru o radu koji je imao kao predsjednik Uprave te Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji Hrvatske elektroprivrede.“, odgovoreno je na upit FORBES Hrvatska. Kada smo pitali krajem prosinca prošle godine o statusu bivšeg predsjednika Uprave koji je podnio ostavku u dramatičnim okolnostima odgovoreno nam je da mu je ponuđen novi ugovor, da on još nije odgovorio na ponudu, no da ima rok za „očitovanje“ do 19. siječnja ove godine, piše Đurđica Klancir za Forbes Hrvatska.

Iako se nakon podnošenja ostavke zbog dizanja optužnice za bespravnu gradnju na Hvaru spekuliralo da Barbarić možda neće prihvatiti ostanak u tvrtki s obzirom na ponuđenu poziciju koja je znatno „niža“ i marginalnija od one na kojoj je bio donedavno, on je ipak prelomio da ostaje u HEP-u. Pitali smo, dakako, koje će točno poslove obavljati, odnosno, što će mu biti uže područje savjetovanja – no nije nam odgovoreno. Nemamo ni informaciju kolika mu je sada plaća, no sigurno je znatno manja od iznosa koji je dobivao kao predsjednik Uprave. Znamo da je za tu poziciju koeficijent 5,4, te da nisu predviđene povlastice kao što je korištenje službenog automobila ili kartice.

Cijela Uprava, predvođena v.d. predsjednikom Vicom Oršulićem, koja je do sada imala već dva savjetnika, Igora Akmadžića i Huberta Bašića, sada dobiva i trećeg, i to dugogodišnjeg iznimno utjecajnog bivšeg predsjednika Uprave – što sigurno donosi zanimljivu dinamiku u vrh Uprave. Naime, Uprava u kojoj je do sada Barbarić bio šef, sada bi trebala koristiti njegove savjetničke usluge, odnosno, uključivati ga „po potrebi“.

Koliko će realno utjecati na rad Uprave?
S obzirom na to da Upravu i dalje čine osobe iz njemu bliskog kruga, uz Vicu Oršulića, Petar Sprčić i Tomislav Šambić, a Barbariću pri smijeni službeno nisu spočitnuti nikakvi problemi u poslovanju HEP-a, niti ga se smatralo odgovornim u aferi Plin za cent – za koju je DORH službeno započeo izvide – on zapravo može i dalje značajno utjecati na rad Uprave HEP-a.

Dakako, sve će ovisiti o doziranju njegovih stvarnih ovlasti iz Banskih dvora. Naime, u međuvremenu je iz Vlade maknut i Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja koji je smatrao da je u HEP-u došlo do propusta kada su se počele gomilati zalihe jeftinog plina i omogućena „rasprodaja“ koja je potencijalno nanijela poslovnu štetu HEP-u, te da HEP nije na vrijeme upozoravao što se zapravo događa. Sada ministarstvo koje je nadležno za HEP vodi Damir Habijan, koji se tek treba detaljnije uputiti u kompleksan energetski sektor – koji u njegovom ministarstvu i dalje vodi državni tajnik Ivo Milatić, za kojeg se smatralo da pripada istom krugu kao i Frane Barbarić.

Podsjetimo, Frane Barbarić je pravnik po struci, od 1994. do 2004. je radio u Zane nekretninama u okviru ZABA Grupe, a od 2004. do 2007. u PBZ Leasingu. 2007. godine, u vrijeme kada Vladu vodi Ivo Sanader, dolazi u HEP na mjesto pomoćnika direktora, a kasnije postaje i direktor Direkcije za upravljanje ljudskim potencijalima, opće i pravne poslove, te potom pomoćnik predsjednika Uprave i rukovoditelj statusnog prava. U siječnju 2018. godine izabran je za predsjednika Uprave HEP-a, u Vladi Andreja Plenkovića, a smatralo ga se i privatno pripadnikom kruga Andreja Plenkovića. Dugogodišnji je član HDZ-a, te se smatra da i sada uživa zaštitu i podršku – dijela stranke.