Home Izdvojeno Ivan Turudić biti će novi Glavni državni odvjetnik nakon što ga Sabor potvrdi

Ivan Turudić biti će novi Glavni državni odvjetnik nakon što ga Sabor potvrdi

by Ante R.
Ivan Turudić

Na današnjoj sjednici Vlada je odlučila da u Sabor pošalje mišljenje i prijedlog o izboru Ivana Turudića novim Glavnim državnim odvjetnikom.

Što znamo o Ivanu Turudiću
Ivan Turudić jedan je od najpoznatijih hrvatskih pravnika i državnih dužnosnika. Izabran je za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Rođen je 2. 6. 1962. godine. Najpoznatiji je po donošenju odluke o kazni zatvora za Ivu Sanadera u trajanju od 10 godina.

Obrazovanje
Turudić je pohađao Osnovnu školu Braće Ribar koja se danas zove osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, a nakon toga upisao je opću srednju školu u kojoj je završio dva razreda. Nakon opće srednje, odlazi u jezičnu gimnaziju. Nisu ga zanimale prirodne znanosti pa je upisao studij prava. Nije redovito odlazio na predavanja, a diplomski rad pisao je na temu Međunarodnog terorizma. Diplomirao je kod profesora Zvonimira Šeparovića s ocjenom vrlo dobar. Na općinskom sudu u Virovitici odradio je vježbenički staž.

Privatni život
Ovaj proslavljeni pravnik dolazi iz radničko-seljačke obitelji koja je porijeklom iz okolice Vrlike, a njegove su tri sestre, poput njega, visoko akademski obrazovane. Rođen je u Lugu Gradinskom, malom mjestu pored Virovitice. U mladosti je bio pripadnik novog vala pa je tako izlazio na tadašnja popularna mjesta Kavkaz, Zvečka i Blato.

Nakon svih položenih ispita ostao je raditi u Zagrebu preko Student servisa, dvoumeći se između povratka Virovitici i ostanka u Zagrebu.
Oženjen je za Tatjanu Pavelić Turudić, uglednu ginekologinju i embriologinju koja radi u bolnici Sveti duh u Zagrebu. Par ima dvoje djece. Jedan od sinova, Ivan, studirao je na prestižnoj poslovnoj školi u Sjedinjenim Američkim Državama te je primao tenisku stipendiju i dobio diplomu škole Wharton. Drugi sin, također je studirao u SAD-u zahvaljujući stipendiji.

U slobodno vrijeme Turudić voli igrati mali nogomet i tenis, a izuzetno cijeni poeziju i velike hrvatske pjesnike popu Tina Ujevića i Antuna Branka Šimića. Od glazbe sluša velika strana rock imena poput The Doorsa, Erica Claptona, Boba Dylana i Janis Joplin i domaća poput Filma, Idola, Električnog orgazma i Prljavog kazališta. Obožava glumce Dustina Hoffmana i Roberta Redforda i domaćeg genijalca Fabijana Šovagovića. Omiljeni filovi su mu Povratak ratnika, Apokalipsa danas, Lovac na jelene i Tko to tamo peva. Bio je dragovoljac u Domovinskom ratu.

Posao
Nakon odrađenog vježbeničkog staža, Turudić postaje sudac nakon osamostaljenja naše države. Često se pričalo da je blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici što je izazvalo određene polemike zbog uobičajene prakse da sudac ne bi trebao biti politički pristran nikome.
Ove su se polemike potvrdile kad se 2005. godine kandidirao za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu pa je dobio je podršku Ive Sanadera. Međutim, te godine ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt odbila ga je imenovati na tu poziciju, a Sanader ju je nakon toga smijenio.

Sedam godina nakon što mu je Sanader pružio podršku, Turudić ga je osudio zbog uzimanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti i ratnog profiterstva na kaznu zatvora u trajanju od deset godina. Iako se tražilo da kazna zatvora bude u trajanju od 15 godina, Turudić je to odbio uz obrazloženje da je Sanader obiteljski čovjek i otac. To je suđenje mogao izbjeći s kritikama zbog presude, no on je ovaj proces vodio bez zamjerki i svu je odgovornost preuzeo na sebe.

Osim suđenja Sanaderu, sudio je i bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, Mladenu Šlogaru zbog ubojstva Ivane Hodak, bivšem veleposlaniku Nevenu Jurici i Hrvoju Petraču zbog otmice sina Vladimira Zagorca.

Protivi se pooštravanju kazneno-pravne represije i smrtnoj kazni u Hrvatskoj.
Početkom 2015. godine posjetio je branitelje koji su prosvjedovali u Savskoj ulici u Zagrebu te je predložio zatvorsku kaznu za one koji tvrde da je u Domovinskom ratu agresor bila Hrvatska, a ne Srbija. Tvrdio je kako treba zaštiti Domovinski rat kao jednu od najvećih hrvatskih vrijednosti. Bio je predsjednik tročlanog izvanraspravnog vijeća Županijskog suda koje je provodilo reviziju suđenja Alojziju Stepincu te je tu presudu jugoslavenskog suda potpuno poništio zbog nepoštivanja prava na pošteno suđenje i na obrazloženu sudsku odluku.

Od 1. 1. 2017. ponovno obnaša dužnost predsjednika Županijskog suda, a na tu je poziciju izabran na zatvorenom dijelu sjednice Državnog sudbenog vijeća, a uz njega natjecali su se još i Jasna Smiljanić, Lana Peto Kujundžić, Krešimir Devčić, Oliver Mittermayer, Tomislav Juriša i Ratko Ščekić.

Najveća postignuća
Turudić je tijekom karijere na sebe preuzimao neke od najvećih slučajeva u povijesti hrvatskog pravosuđa te se nije libio osuditi Ivu Sanadera koji mu je prije toga pružao značajnu podršku. Zbog oslobađanja krivnje Alojzija Stepinca u procesu revizije, zaradio je mnoge simpatije hrvatskog naroda. Dva puta je biran na izuzetno visoku i prestižnu poziciju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

2012. godine bio je nominiran za Osobu godine Večernjeg lista.