Home Vijesti GORI RUSKI LNG TERMINAL Ukrajinski dronovi preletjeli 1100 km i pogodili važan cilj na Baltiku: ‘Odjekuju eksplozije‘

GORI RUSKI LNG TERMINAL Ukrajinski dronovi preletjeli 1100 km i pogodili važan cilj na Baltiku: ‘Odjekuju eksplozije‘

by Ante R.

Na terminalu najvećeg ruskog proizvođača ukapljenog prirodnog plina Novatek na Baltičkom moru izbio je požar, rekao je regionalni dužnosnik u nedjeljizvješća o tome da su viđeni dronovi na tom području. Premau, u jeku  prvim, nepotvrđenim informacijama riječ je o napadu ukrajinskih dronova koji su preletjeli čak 1100 kilometara i pogodili cilj.

“Nije bilo žrtava u požaru na terminalu Novatek u luci Ust-Luga. Osoblje je evakuirano”, priopćio je regionalni guverner Lenjingrada, Aleksander Drozdenko, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Drozdenko nije rekao što je izazvalo požar na terminalu u luci u ruskom dijelu Finskog zaljeva, oko 170 km zapadno od Sankt Peterburga i 35 km od estonske granice. Ruska novinska kuća Shot izvijestila je na Telegramu da su stanovnici čuli dron i nakon toga nekoliko eksplozija.

Sanktpeterburška novinska kuća Fontanka objavila je da su najmanje dva drona uočena kako lete prema Sankt Peterburgu prije izvješća o požaru na terminalu. Tri velika međunarodna tankera bila su u blizini požara, ali nema izvješća o šteti na njima, izvijestila je Fontanka.

Baza, ruska novinska kuća poznata po svojim kontaktima sa sigurnosnim službama, objavila je na Telegramu snimku velikog plamena iznad nečega što izgleda kao industrijski kompleks. Drozdenko je rekao da je na tom području uveden “režim visoke pripravnosti” i da su dužnosnici održali hitan sastanak.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutačnih komentara iz Ukrajine. Novatek nije odmah odgovorio na upit za komentar.

Kompleks Ust-Luga, pokrenut 2013., prerađuje stabilni plinski kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, loživo ulje i plinsko ulje, navodi se na internetskoj stranici Novateka. Luka omogućuje otpremu prerađenih proizvoda na međunarodna tržišta.

Novatek je preradio 3,4 milijuna tona stabilnog plinskog kondenzata u kompleksu u prvoj polovici 2023., prema najnovijim dostupnim podacima, što je 0,6 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Rusija i Ukrajina međusobno gađaju energetsku infrastrukturu u udarima koji su osmišljeni kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku, a jedna strana nastoji demoralizirati drugu u gotovo dvogodišnjem ratu koji ne pokazuje znakove kraja.

U petak je u napadu dronom pogođeno skladište nafte u zapadnoj ruskoj regiji Brjansku, koja graniči s Ukrajinom, za što je Moskva okrivila Kijev. To se dogodilo dan nakon napada na ruski naftni terminal u Baltičkom moru za koji su ruski dužnosnici rekli da je bio neuspješan.- Hina