Home OBŽ INVESTICIJA VRIJEDNA 715 MILIJUNA EURA Graditi će se novi KBC Osijek koji će “niknut” u osječkoj Gackoj ulici

INVESTICIJA VRIJEDNA 715 MILIJUNA EURA Graditi će se novi KBC Osijek koji će “niknut” u osječkoj Gackoj ulici

by Ante R.
KBC OSijek

Za pet godina istok Hrvatske dobit će novu bolnicu vrijednu 715 milijuna eura, piše u petak Večernji list, navodeći da će novi bolnički centar imati više od 215.000 kvadrata, od čega će medicinski dio zauzimati oko 150.000 kvadrata.

Čak 900.000 pacijenata gravitira Kliničkom bolničkom centru Osijek, jedinom KBC-u na istoku Hrvatske. Liječe se trenutačno u bolničkom kompleksu paviljonskog tipa koji se prostire na čak dvadesetak zgrada, i to na četiri lokacije u gradu, a upravo u godini pred nama proslavit će 150. rođendan.

Kada je sagrađena, davne 1874. godine, osječka bolnica bila je najmodernija i najljepša na istoku Austro-Ugarske Monarhije. Zub vremena itekako ju je načeo, a na njezinim su zidovima i danas vidljivi ožiljci iz Domovinskog rata. Štoviše, preživjela je tri rata. Vrijeme je da se i pacijenti i liječnici usele u nove prostore, a to bi se, prema najavama, trebalo dogoditi već za pet godina. Novi KBC Osijek “niknut” će u osječkoj Gackoj ulici, a investicija je to od nemalenih 715 milijuna eura.

Protezat će se na više od 215.000 četvornih metara bruto površine, od čega će medicinski dio zauzimati oko 150.000 kvadrata. Imat će šest nadzemnih i dvije podzemne etaže, 38 kirurških dvorana, 1300 kreveta, kao i 1400 parkirališnih mjesta, što je itekako važno jer bolnica na trenutačnoj adresi kronično boluje od nedostatka parkinga.

Okončan je, naime, projekt “Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek” koji je stajao približno 4,7 milijuna eura, od je dana intenzivno radio i u roku isporučio izuzetno složenu dokumentaciju. Budući da zgrada ima posložene određene segmente u kojima su raspoređeni odjeli, sam ulaz u zgradu je stiliziran. Ideja za stilizaciju bila su slova HR na glagoljici, koja se nalaze i na euru – otkrio je zanimljivost direktor Ojvan na nedavnoj završnoj konferenciji spomenutog projekta.

Očekuje se i građevinska dozvola u prvim mjesecima 2024. godine. – Bude li iduće godine sve po planu kako smo zamislili, projekt doista može biti realiziran u sljedećih pet godina, a to znači sigurno do 2028. ili 2029., kada bismo već ovaj veliki kompleks imali i sagrađen – poručila je Nataša Tramišak, koordinatorica Osječko-baranjske županije za pripremu, izgradnju i stručnu podršku za izgradnju KBC-a Osijek, piše novinarka Večernjeg lista Suzana Lepan Štefančić. – Hina.