Home Vijesti “Jednaka plaća za jednak posao” U tijeku su pregovori Vlade i predstavnika sindikata

“Jednaka plaća za jednak posao” U tijeku su pregovori Vlade i predstavnika sindikata

by Ante R.

U tijeku je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. Nakon njega održat će se i sastanak o dopunama Kolektivnog ugovora za državne službe. U pregovorima bi se trebalo uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim zakonom.

Sindikalisti očekuju da će biti riječi i o koeficijentima. Naime, novi Vladini prijedlozi Uredbi o koeficijentima pojavili su se u javnosti i njima su posebice nezadovoljni liječnici. Samo 5-postotno povećanje koeficijenata liječnici smatraju dovoljnim razlogom za štrajk.  A Udruge hrvatskih sudaca uputile su pritužbu Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća.

“Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju”

– Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju, to je jedino prirodno i logično. To što nas brojčano ima mnogo – ne znači da zaposlenici s visokom stručnom spremom smiju toliko zaostajati za drugim javnim službama, izjavila je uoči pregovora Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Dodala je kako su “svi pritisci koji se sada rade – objektivni, ali ne nose stvarni i ujednačeni rast plaća u javnom sektoru” te da “ne mogu dozvoliti grabljenje u javnu masu novaca”.

Usklađivanje TKU s novim Zakonom o plaćama

Ministar rada Marin Piletić izrazio je uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama.

Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću. Naime, s početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o plaćama, a u izradi su i dvije uredbe koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi, istaknuo je Piletić, piše HRT.

You may also like