Home Vijesti Peđa Grbin: Plenkovićeva izjava je osnovni atak na demokraciju, Andrej Plenković neće biti hrvatski Aleksandar Vučić

Peđa Grbin: Plenkovićeva izjava je osnovni atak na demokraciju, Andrej Plenković neće biti hrvatski Aleksandar Vučić

by Ante R.

Ne stišava se bura reakcija u javnosti zbog izjave Andreja Plenkovića upućenoj novinarki N1 televizije vezana za legalnost djelovanja te medijske kuće. Riječ “polulegalno” i “nema koncesiju za emitiranje” ocjena je premijera izrečena u utorak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

Odgovor iz redakcije N1 Hrvatske ubrzo je uslijedio i u njemu su istaknuli da je Plenkovićeva izjava netočna, te da predstavlja pokušaj pritiska na uređivačku neovisnost i slobodu medija. Tvrde da je takvo ponašanje suprotno europskim zakonskim okvirima zaštite temeljnih vrijednosti demokratskog društva.

Nakon saborske zastupnice Mirele Ahmetović koja je u svojoj objavi za javnost oštro osudila premijerove teze iz redova SDP-a javno se oglasio i predsjednik Peđa Grbin koji je sazvao press konferenciju na tu temu.

Ono što se događa proteklih dana, a tiče se slobode medija, prešlo je sve granice, ovo što se ovaj tjedan dogodilo nije ništa novo ni iznenađujuće, kazao je Grbin.

“Danas je došla na red cijela medijska kuća. Želim da mi se objasni što znači polulegalno ili poluilegalno, želim da mi se objasni što znači onkraj zakona. Možda je to zato što N1 ne posluje ni polulegalno ni onkraj zakona, nego po zakonima i propisima EU, samo se velikom vođi nije svidjelo što nisu u potpunosti na njegovoj liniji” , rekao je Grbin.

Kazao je i kako “nitko od nas koji se bavimo javnim poslom nije uvijek zadovoljan što je o njemu napisano u medijima, ali to ne smije biti razlog da se napada medije kad rade svoj posao”.

Smatra da je ovakav napad na slobodu medija i govora osnovni atak na demokraciju.

“Hrvatska će biti demokratska. Ona to mora biti unatoč stranci na vlasti, HDZ-u. Aleksandar Plenković neće postati hrvatski Aleksandar Vučić“, zaključio je Grbin.

Na pitanje novinara zašto nije sazivao press konferencije kad je predsjednik države Zoran Milanović napadao novinare, a što nije rijedak slučaj, Grbin kaže:

“Važno je uočiti razliku između njihovih ovlasti. Predsjednik nema ovlasti predložiti primjerice Kazneni zakon, a onda osigurati da taj zakon prođe u Saboru. Ovlasti predsjednika i premijera nisu usporedive, premijer ima poluge da svoje riječi pretvori u djelo.

Uostalom, u nadležnosti izvršne vlasti koja je koncentrirana u Vladi i predsjednika Vlade je raspisivanje koncesije koja je godinama na stolu i s kojom se ne poduzima ništa. Nekad mi se čini da služi kao moneta za ucjenjivanje određenih medijskih grupa koje bi možda imale interes da se za tu koncesiju jave”, kaže šef SDP-a, piše N1.

You may also like