Home Svijet Kremlj novog ukrajinskog vojnog zapovjednika proglasio izdajicom; Medvedev: “Neka mu zemlja gori pod nogama!”

Kremlj novog ukrajinskog vojnog zapovjednika proglasio izdajicom; Medvedev: “Neka mu zemlja gori pod nogama!”

by Ante R.

Visoki ruski sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev rekao je u petak da je novi vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski, rođen u Rusiji, izdajica, a Kremlj je poručio da njegovo imenovanje neće promijeniti ishod sukoba u Ukrajini koji Rusija naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamijenio je u četvrtak popularnog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog s general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), zapovjednikom kopnenih snaga.

Sirski je rođen u srpnju 1965. u ruskoj Vladimirskoj oblasti koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Kao mnogi ljudi njegove dobi u ukrajinskim oružanim snagama, studirao je u Moskvi, na Višoj vojnoj zapovjednoj školi. Pet godina služio je u Sovjetskom artiljerijskom korpusu, a u Ukrajini živi od 1980-ih.

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji je sada zamjenik ruskog Vijeća za sigurnost, optužio je Sirskog, koji nije služio u postsovjetskoj ruskoj vojsci, da je prekršio časničku prisegu. – Gledajući biografiju novog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Sirskog osjeća se mržnja, prijezir, gađenje, napisao je Medvedev na svojem službenom Telegram kanalu.

– Gađenje prema čovjeku koji je bio sovjetski ruski časnik, ali je postao Banderin izdajica, koji je prekršio prisegu i služi nacistima, uništavajući svoje voljene. Neka mu zemlja gori pod nogama!, napisao je. Bandera se odnosi na Stepana Banderu, ukrajinskog nacionalista iz Drugog svjetskog rata koji je surađivao s nacističkom Njemačkom u borbi protiv Crvene armije. Neki Ukrajinci smatraju ga borcem za slobodu, a Rusi izdajicom.

Kremlj je poručio kako ne vjeruje da će promjena na vrhu ukrajinskog vojnog vodstva promijeniti ishod sukoba. U telefonskom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Mislimo da to nisu faktori koji mogu promijeniti tijek posebne vojne operacije.” – Hina.

You may also like