Home Vijesti Kundid stupio na dužnost načelnika Glavnog stožera OS RH. Svečanosti nazočio i Gotovina koji je izrazio svoje mišljenje o obveznom vojnom roku

Kundid stupio na dužnost načelnika Glavnog stožera OS RH. Svečanosti nazočio i Gotovina koji je izrazio svoje mišljenje o obveznom vojnom roku

by Ante R.

Danas je održana svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i general-pukovnika Tihomira Kundida.

Primopredaji u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” među ostalim su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović i ministar obrane Ivan Anušić.

Milanović je Kundida imenovao na dužnost načelnika 1. ožujka na temelju prijedloga Vlade i nakon pribavljenog mišljenja Odbora za obranu Hrvatskoga sabora. Prethodno je donio odluku o izvanrednom promicanju Kundida, dotad djelatnog general-bojnika, u čin general-pukovnika oklopništva.

Kundid je imenovan nakon umirovljenja admirala Hranja, kojemu je mandat istekao potkraj veljače.

“Prisežem na časnu i predanu službu”

– Gospodine predsjedniče Republike Hrvatske i vrhovni zapovjedniče OSRH, prisežem na časnu i predanu službu načelnika GS OSRH, ponosno nošenje ovog stijega na dobrobit Domovine i OSRH, poručio je Kundid, čime je i svečano preuzeo dužnost načelnika, priopćio je Ured predsjednika.

Uoči same primopredaje dužnosti, Milanović je odlikovao Hranja Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

– Ovo je najznačajniji trenutak u mojoj vojničkoj karijeri. Preuzimanje dužnosti načelnika GS OSRH za mene je osobita čast, veliki izazov, ali još veća odgovornost. Svo moje znanje, sposobnosti i iskustvo bit će usmjereno na procese koji su od vitalnog značaja za Oružane snage. Razina ambicije Oružanih snaga mora prvenstveno biti razvoj sposobnosti obrane nacionalnog teritorija, a potom ispunjavanje zahtjeva koji proizlaze iz obveze članstva u NATO savezu, rekao je Kundid dodavši kako u središtu interesa treba biti operacionalizacija ciljeva sposobnosti.

– Oružane snage trenutno se nalaze u fazi značajne modernizacije i opremanja i to mora biti apsolutni prioritet i u budućnosti jer ima izravnu implikaciju na spremnost Oružanih snaga. Posvećenost obuci i razvojnoj sposobnosti temelj je razvoja snažne i uvježbane Hrvatske vojske, poručio je general Kundid.

U kontekstu doprinosa međunarodnoj sigurnosti, kazao je kako postrojbe Hrvatske vojske sudjeluju u različitim međunarodnim vojnim operacijama, misijama i zadaćama. „Moramo i dalje nastaviti davati naš doprinos u skladu s našim mogućnostima, zaključio je.

Govoreći o novom načelniku, Hranj je rekao kako se radi o profesionalcu, školovanom i iskusnom časniku s iskustvom u Domovinskog ratu. – General Kundid ima pred sobom veliku zadaću, te da bi u tome uspio morate mu pružiti potporu. Stoga pozivam sve vas da mu pružite punu potporu u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga jer samo zajedno možemo uspjeti, poručio je admiral Hranj.

Pripadnik “Gromova”

General Kundid rođen je 1969. u Varaždinu. U obranu Hrvatske uključuje se u prosincu 1990., a godinu dana poslije postaje pripadnik Specijalne policije. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade “Gromovi”, u kojoj je obnašao niz zapovjednih dužnosti. Od studenog prošle godine bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske.

Ratni general Ante Gotovina nazočio svečanosti

Na svečanosti u Ministarstvu bio je i ratni general Ante Gotovina. Admiralu Hranju poželio je mirno more i mirnu luku, a za novog načelnika smatra da je iskusan i odgovoran vojnik pod kojim će Oružane snage biti spremne odgovoriti na sve ugroze, čak i rat. Tom je prilikom komentirao i uvođenje obveznog vojnog roka. Na pitanje treba li to Hrvatskoj odgovorio je:

– Ja mislim da treba. I to je dobro za svakog mladog čovjeka i mladu ženu koja to želi. To je prvo dobro za njih. A drugo, to je važno i za naše oružane snage jer nikad ne znamo što nas sutra čeka.

– To je karijera. Netko tko je izabrao biti vojnik, to je karijera i to je poziv, zapravo. Svaki čovjek odlučuje za sebe o tome. I on vidi u tom pozivu svoje mjesto i svoj život. I jasno da sustav i država trebaju stvoriti sve pretpostavke da ta njegova karijera, njegov život u Oružanim snagama ima sve uvjete koje treba, rekao je Gotovina, piše HRT.

You may also like