Home Vijesti Letica: Rusija gubi svoj značaj u svijetu, ovisna je o pomoći Kine

Letica: Rusija gubi svoj značaj u svijetu, ovisna je o pomoći Kine

by Ante R.

Stručnjak za sigurnosne politike i bivši obavještajac Ante Letica gostovao je na HTV-u u emisiji Studio 4. Naglasio je kako je izbor kineskog predsjednika da radije posjeti Beograd nego uveliča inauguraciju Vladimira Putina u Kremljudržavnički jasna poruka sa političkom simbolikom upućena Vladimiru Putinu, Rusiji i Zapadu. Također ističe da Rusija gubi svoj značaj u svijetu, ovisna je o Kini i više nije njezin ravnopravni partner.

Državnički posjet Kineskog predsjednika poklopio se „sjećanjem“ Srbije na Američko bombardiranje Beograda krajem 90-ih tijekom Srpske agresije na Kosovu.

Rusija gubi svoj značaj u svijetu

– Rusija gubi svoj značaj u svijetu i ona više nije ravnopravni partner Kini. Rusija je ovisna o pomoći Kine, naglasio je.
Letica ističe kako Kina zarađuje na ratu u Ukrajini.
– Oni s jedne strane pomažu Rusiji, a s druge strane potiču mirovne inicijative. Kina zadužuje Rusiju, ali Kina s ovim ratom i uči kako vratiti Tajvan pod svoj suverenitet, govori.

– Kina sjedi, gleda, uči i ostvaruje svoje strateške i ekonomske interese, naglašava. Dodaje kako Kina nikome nije oprostila dug i onda su mnoge zemlje ušle u dužničko ropstvo.

Vučić u Kini traži novog saveznika

Vučić u Kini traži novog saveznika, prije svega po pitanju Kosova, ali kako kaže Letica da što prije Srbija shvati da je Kosovo samostalna država, biti će bolje svima.

Letica govori kako su Srbija i Mađarska most Kini prema Europi. – Kina ne ulaže u Srbiju, već se Srbija zadužuje kod Kine i onda daje Kinezima da rade u Srbiji. To nisu zdrava ulaganja, naglašava. Kina uvozi iz Srbije bakar i drvo što znači da strateške komponente drži. Način na koji je predsjednik Kine dočekan u Srbiji pokazuje vazalstvo u odnosu na Kinu, rekao je Letica.

Priprema se eskalacija rata u Ukrajini

Što se tiče rata u Ukrajini, priprema se eskalacija i s jedne i druge strane.
– Zelenski ima složenu situaciju na bojištu, ali i složenu situaciju u zemlji. Bitno je da je služba sigurnosti u Ukrajini, koja je bila prozivana zbog neefikasnosti, počela pokazivati rezultate u borbi protiv korupcije, ali i protiv subverzivnog rada ruskih službi, naglasio je Letica, piše HRT.

You may also like