Home Vijesti Ministarstvo pravosuđa i uprave: Turudićeva promišljanja ne dovode u pitanje rad EPPO-a

Ministarstvo pravosuđa i uprave: Turudićeva promišljanja ne dovode u pitanje rad EPPO-a

by Ante R.

Nižu se reakcije na današnji intervju izabranog glavnog državnog odvjetnika u RH Ivana Turudića za N1 televiziju. Između ostaloga, Turudić je izjavio kako nije siguran da je Hrvatska trebala osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je da promišljanja Ivana Turudića, ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a.

Na pitanje Nine Kljenak o nadležnostima DORH-a i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) Ivan Turudić rekao je: “Glavni državni odvjetnik je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema i funkcioniraju. Mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć”.

Priopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave:

“Vlada RH od samih početaka uspostave Ureda europskog javnog tužitelja podržala je osnivanje neovisnoga tijela za progon kaznenih djela na štetu Europske unije. Hrvatska je bila među prvih (18) članica koje su podržale osnivanje EPPO-a te pristupile postupku pojačanje suradnje još u travnju 2017. godine, prije samog usvajanja Uredbe o EPPO-u i početka rada Ureda”, navode u priopćenju.

Dodaju da je politička odluka Vlade RH da se pridruži osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja i formira Odjel delegiranih europskih tužitelja odraz predanosti u suzbijanju korupcije i svih oblika kaznenih djela počinjenih na štetu financijskih interesa Europske unije, a time i Hrvatske kao članice.

“Promišljanja novoizabranog Glavnog državnog odvjetnika koja je izrekao prigodom današnjeg nastupa na N1 bila su načelne prirode te ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a”, zaključuje ministarstvo. EPPO je nadležan za podizanje optužnica u slučaju kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije, a urede ima u 22 od 27 država članica, piše HRT.

 

You may also like

Verified by MonsterInsights