Home Svijet Nacionalne obavještajne službe SAD-a upozoravaju na povećan sigurnosni rizik na zapadnom Balkanu, najveću opasnost vide u akteru čije političko djelovanje može izazvati nasilne međuetničke sukobe

Nacionalne obavještajne službe SAD-a upozoravaju na povećan sigurnosni rizik na zapadnom Balkanu, najveću opasnost vide u akteru čije političko djelovanje može izazvati nasilne međuetničke sukobe

by Ante R.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe Sjedinjenih Država objavio je dokument, godišnje izvješće u kojemu se govori o povećanom sigurnosnom riziku na zapadnom Balkanu.

“Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024. godine. Nacionalistički lideri vjerojatno će pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera, ojačat će i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije”, prenosi Klix.

Najveću opasnost Amerikanci vide u Bosni i Hercegovini tj. predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodnu zajednicu i nadzor u Bosni i osigurao de facto odcjepljenje za svoju Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete i zaštite svoje interese i tako eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije snage”, upozorava se.

Drugim riječima, smatraju da bi Dodik mogao krenuti u odcjepljenje već ove godine, a da ne postoje dovoljno jaki faktori koji bi ga u tome spriječili. Objašnjava se da odnosi bez obzira na to jesu li utemeljeni na domaćim nemirima, ekonomskom nezadovoljstvu ili izazovima upravljanja mogu potaknuti cikluse nasilja, pobuna i unutarnjih sukoba.

You may also like