“Sve što činimo za potporu Ukrajini također znači poticanje stabilizacije u odnosu na Moldaviju. Jasno je što je najveća briga ljudi ovdje: ako Ukrajina padne, Moldavija je sljedeća zemlja na redu”, rekla je Baerbock. Baerbock je stigla u posjet Kišinjevu na ministarski sastanak Moldavske partnerske platforme, zajedno sa saveznicima iz Francuske i Rumunjske.

Pupovac napao Bulja: Junačiti se na onom tko je slabiji od tebe, sprječavati da ono malo Srba koji žive u Sinju može dijeliti baštinu Srba

Njemačka, jedna od glavnih vojnih pristaša Kijeva u Europi, pokrenula je platformu nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022., oslikavajući je kao dio širih napora da se stabilizira gospodarstvo Moldavije i zaštiti od ruskih dezinformacija.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da se zemlja još uvijek suočava s ozbiljnim izazovima i pozvala partnere da povećaju svoju potporu. “Ruski rat protiv Ukrajine, kojem svjedočimo od prvog dana, nanio je ogromnu štetu našem gospodarstvu. Neizvjesnost uzrokovana ratom i dalje ozbiljno koči naš gospodarski razvoj i kočit će ga sve dok rat traje”, rekla je Sandu. – Hina.

Predstavljen novi sastav povjerenika Europske komisije: Šuica zadužena za Mediteran, uz demografiju dobila još jedan resor