Home Svijet “NOĆNA MORA ZA RUSE” Ukrajinska vojska ima u posjedu oružje koje je ruska vojska prozvala “babarogama”

“NOĆNA MORA ZA RUSE” Ukrajinska vojska ima u posjedu oružje koje je ruska vojska prozvala “babarogama”

by Ante R.
Bombarder Ukrajinske vojske

Ukrajinska je vlada ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova

Prvo su se morali nositi s američkim višecijevnim raketnim bacačem HIMARS, zatim s britanskim krstarećim raketama Storm Shadows, a sada im muke zadaju i ukrajinski dronovi bombarderi Vampire. Ukrajina kaže da su njezini dronovi bombarderi postali takva noćna mora za rusku vojsku da su ih prozvali “babarogama”. U slavenskoj mitologiji babaroga je zla vještica koja napada ljude kad padne mrak.

Dron bombarder Vampire ukrajinska je brza bespilotna letjelica koja noću uništava ruske tenkove i oklopna vozila iz velike blizine. Ti dronovi mogu letjeti brzinom od oko 23 metara u sekundi i nositi teške eksplozivne naprave, što im daje prednost u odnosu na druge bespilotne letjelice koje mogu letjeti noću i identificirati neprijatelja pomoću termalnih kamera. U rusko-ukrajinskom ratu dronovi imaju značajnu ulogu.

Obje strane koriste ih za izviđanje, ali i za smrtonosne napade. Ukrajinski dronovi domaće proizvodnje Vampire najčešće gađaju ruske tenkove i oklopna vozila, a korišteni su i tijekom udara na skladište streljiva u blizini Bahmuta.

Mihajlo Fedorov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, u kolovozu je objavio video koji prikazuje sobu punu “babaroga” dronova, rekavši kako će 270 bespilotnih letjelica biti upućeno na prve crte bojišnice u istočnoj i južnoj Ukrajini kao “podrška našim vojnicima tijekom protuofenzive”. Fedorov je prije za Newsweek izjavio kako je Ukrajina na putu da postane svjetski lider u proizvodnji bespilotnih letjelica.

“Posljednjih 18 mjeseci izazvalo je veliku promjenu u ukrajinskoj proizvodnji dronova. Ukrajinska industrija danas proizvodi različite bespilotne letjelice, uključujući FPV [pogled iz prvog lica], udarne dronove, bombardere i bespilotne letjelice velikog borbenog radijusa djelovanja. Prije sveobuhvatne invazije Moskve ukrajinska je industrija bila uglavnom usredotočena na zračno izviđanje”, objasnio je Fedorov.

Ovaj je tjedan snimku moćnog drona Vampire podijelilo i ukrajinsko Ministarstvo obrane, nazvavši ga “noćnom morom za Ruse”. “S kapacitetom nošenja tereta do 15 kilograma i dometom leta do deset kilometara, ovaj dron postao je prava noćna mora za Ruse”, stoji u videozapisu.

Ukrajina tvrdi da je od početka ruske invazije njezina proizvodnja dronova porasla više od sto puta. Mnoge manje i veće tvrtke u Ukrajini počele su razvijati vlastite bespilotne letjelice, poput tvrtke Ukrspecsystems koja proizvodi izviđačku letjelicu Shark na daljinsko upravljanje ili kompanije UkrJet i njezina kamikaza drona Beaver koji navodno može prijeći udaljenost do 1000 kilometara, piše Jutarnji.

Ukrajinska je vlada ove godine izdvojila više od milijardu dolara za industriju proizvodnje dronova. Osim što su jeftiniji od ostalog oružja, dronovi su također precizniji od tradicionalne artiljerije i mogu se koristiti u mapiranju situacije na bojnom polju u stvarnom vremenu, uništavanje tenkova, oklopnih vozila i skladišta te za zaustavljanje ruskog napredovanja.