Home Vijesti Održan 16. Konjički maraton „Kukuruzni put“ Vukovar – Nuštar 2024.

Održan 16. Konjički maraton „Kukuruzni put“ Vukovar – Nuštar 2024.

by Kristina B

Tridesetak jahača projahalo je u nedjelju duž tzv. kukuruznog puta koji je u jesen 1991. bio jedini put kojim se moglo ući i izaći iz opkoljenog Vukovara prema Bogdanovcima, a odatle prema Nuštru i slobodnom vinkovačkom području.

“Kukuruzni put ili put spasa, kako smo ga nazivali, vodio je kroz kukuruzna polja od vukovarskog prigradskog naselja Lužac i bio je žila kucavica za okupirani Vukovar jer se tim putem dobavljala hrana, lijekovi, medicinske potrepštine, streljivo i svježe ljudstvo te su se izvlačili najteži ranjenici”, kazao je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Stipo Rimac koji je u Nuštru dočekao sudionike 16. Konjičkog maratona „Kukuruzni put“ Vukovar – Nuštar 2024..

U ime Vukovarsko- srijemske županije jahače je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković. “Ovih dana trebamo se zahvaliti i prisjetiti se teških vremena. Trebamo biti ponosni, ali i gledati na bolju budućnost”, poručio je.

Po riječima Ante Lovrića, predsjednika Konjogojske udruge “Satir” iz Vinkovaca, koja je bila organizator konjičkog maratona, dani od listopada do kraja studenoga izuzetno su teški za Slavonce.

Hoće li Bošnjaci zbog manje izlaznosti dobiti gradonačelnika Mostara, stolnog grada Hrvata

“Ovi dani i koji nam predstoje uvijek su teški za nas i zato je važno sjećati se i ne zaboraviti što se dogodilo. Obilježavamo ih s ponosom i tugom, ali bi ih se trebali prisjećati upravo zbog sljedećih naraštaja i prenositi im što se sve događalo tih dana kako se nikada ne bi zaboravilo”, kazao je Lovrić.

Naglasio je da je ove godine među jahačima bilo ponajviše mladih što, kako je rekao, ulijeva optimizam da se herojstvo izraženo u Domovinskom ratu, kao i žrtve koje smo podnijeli, neće zaboraviti.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu, vijence kod kapelice na početku tzv. kukuruznog puta na Lušcu te podno spomenika u središtu Nuštra položila su izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Nuštar te Konjogojske udruge “Satir”. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights