Home Gospodarstvo Osijek lani prikupio 58 posto odvojenog otpada, najviše od velikih hrvatskih gradova

Osijek lani prikupio 58 posto odvojenog otpada, najviše od velikih hrvatskih gradova

by Kristina B

Prema podacima Ministarstva gospodarstva za 2023. Osijek ima 58 poto odvojeno prikupljenog otpada i treću je godinu za redom najuspješniji veliki grad po odvojeno prikupljenom otpadu u Hrvatskoj, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić u subotu na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako je Osijek već sada uspio dostići EU standarde koji predviđaju prikupljanje 55 posto odvojenog otpada, a koji s primjenom kreću od 2025. godine.

“Za to su najviše zaslužni građani Osijeka koji savjesno i odgovorno odvajaju otpad ali tu je i dobra infrastruktura i edukacija od malih nogu, kazao je Radić na pres-konferenciji održanoj u Reciklažnom dvorištu Jug 2.

Dodao je da je Osijek grad koji ima četiri reciklažna dvorišta što je dovoljno u odnosu na broj stanovnika.

VIDEO Biblijski potop Podgore, mjestom teku rijeke

Također je napomenuo kako Osijek neće niti ove godine morati platiti penale već će taj novac, a riječ je o stotinama tisuća eura, uložiti u daljnju infrastrukturu za educiranje i gospodarenje otpadom.

“Jedan smo od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu gdje se proizvodi visokokvalitetni kompost, a imamo i mobilno reciklažno dvorište te prostor za smještaj građevinskog otpada”, rekao je.

Dostigli smo, kazao je, najvišu razinu odvajanja otpada od vrata do vrata, sugrađani imaju četiri kante u kućanstvima i šest kanti u stambenim zgradama i reciklažna dvorišta u kojima se može odvojiti 51 različita vrsta otpada,

Direktor Unikoma, gradske komunalne tvrtke, Igor Pandžić rekao je da od 35.000 tona otpada 15.000 tona miješanog komunalnog otpada završava na Lončarici, 20.000 tona je odvojeni prikupljeni otpad od kojega je preko 50 posto bio-otpad koji završava u kompostani i gdje se proizvodi kompost prve, druge i treće klase.

“Oko 3000 tona je papira, 2000 tona plastike i ostalo je staklo, metal i drveni glomazni otpad. Pripremili za postrojenje za glomazni otpad gdje ćemo u budućnosti taj glomazni otpad, koji sada ide na Lončaricu, obrađivati i tako smanjiti tone koje idu na odlagalište te tako povećati odvojeno prikupljeni otpad”, poručio je Pandžić.

Napomenuo je da građani svjesno odvajaju otpad i tako imaju manje račune, ali i Grad Osijek ne mora platiti penale i naknadu. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights