Home Svijet “Pala” novinska stranica koju je češka vlada optužila za širenje ruske propagande sa sigurnosnim posljedicama

“Pala” novinska stranica koju je češka vlada optužila za širenje ruske propagande sa sigurnosnim posljedicama

by Ante R.

Belgijski premijer Alexander De Croo tvrdi da su zastupnici Europske Unije plaćeni za širenje ruske propagande, nakon što su ovog tjedna “blisko surađivali” s češkim obavještajnim službama u razbijanju propagandne mreže, prenosi Politico.

– Izašlo je na vidjelo da se Rusija obratila zastupnicima u Europskom parlamentu, ali i platila im da promoviraju rusku propagandu ovdje – rekao je De Croo tijekom rasprave u belgijskom nacionalnom parlamentu, ne imenujući zastupnike.

Glasnogovornik premijera kaže da se De Croo referirao na odluku češke vlade o sankcioniranju novinske stranice Voice of Europe, za koju iz Praga tvrde da je dio proruske operacije utjecaja i propagande. Zbog stranice su sankcionirali i ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je navodno vodio cijelu operaciju.

Češki premijer Petr Fiala rekao je u srijedu da su vlasti pronašle prorusku mrežu koja je pokušala uspostaviti operaciju propagande sa sigurnosnim posljedicama za Češku Republiku i EU. – Ova odluka je u sigurnosnom interesu Češke Republike, kao i doprinos zaštiti demokratske prirode predstojećih izbora za Europski parlament – rekli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Stranica Voice of Europe trenutno je nedostupna, a na njezinom računu na društvenoj mreži X nije objavljivano od srijede, prenosi Jutarnji list.