Home Svijet SAD poduzeo nove korake u sprječavanju protoka tehnologije u Rusiju

SAD poduzeo nove korake u sprječavanju protoka tehnologije u Rusiju

by Ante R.

Sjedinjene Države zatražile su od američkih kompanija da prestanu isporučivati ​​robu za više od 600 subjekata u inozemstvu, a zbog straha da bi njihovi proizvodi mogli biti preusmjereni Rusiji te upotrijebljeni u invaziji na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik u četvrtak.

Američko ministarstvo trgovine je posljednjih tjedana pisano upozorilo najmanje 20 kompanija, što je najnoviji pokušaj da se zaustavi ruski ratni napor u Ukrajini, rekao je dužnosnik tog ministarstva.

Naime, te tvrtke proizvode i prodaju komponente pronađene u projektilima i dronovima na ukrajinskom teritoriju.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, SAD i više od 30 drugih zemalja uveli su niz sankcija s ciljem slabljenja ratnih sposobnosti Rusije, a u vidu prekida pristupa zapadnoj tehnologiji. Ipak, američke komponente i dalje se nalaze u ruskom oružju ostavljenom na bojištu u Ukrajini, napominje Reuters.

“U posljednjih nekoliko tjedana poslali smo pisma na adrese više od 20 američkih kompanija, a svako je sadržavalo popis više od 600 stranih subjekata”, izjavio je pomoćnik državnog tajnika Matthew Axelrod na godišnjoj konferenciji o kontroli izvoza

“U pismima smo zatražili da američke tvrtke dobrovoljno prestanu isporučivati ​​robu tim stranama zbog visokog rizika njenog preusmjeravanja u Rusiju”, istaknuo je Axelrod. Axelrod je rekao da su određeni američki dužnosnici također izravno kontaktirali čelnike u američkim tvrtkama kako bi razgovarali o daljnjim koracima koji se mogu poduzeti kako bi se spriječilo da njihovi proizvodi završe u Rusiji. – Hina.