Home Svijet Papa Franjo uvjeren u ispravnost odluke o blagoslovu istospolnih parova, osim kod Afrikanaca koji su “poseban slučaj”

Papa Franjo uvjeren u ispravnost odluke o blagoslovu istospolnih parova, osim kod Afrikanaca koji su “poseban slučaj”

by Ante R.

Papa Franjo rekao je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak kako je uvjeren da će kritičari njegove odluke o dopuštenju blagoslova za istospolne parove to na kraju shvatiti, osim Afrikanaca koji su “poseban slučaj” jer je za njih “homoseksualnost nešto ‘loše’ s kulturološke točke gledišta”.

Blagoslovi su dopušteni prošli mjesec u dokumentu Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje), koji je izazvao široku raspravu u Katoličkoj crkvi, s posebno snažnim otporom afričkih biskupa.

“Oni koji žestoko prosvjeduju pripadaju malim kulturnim skupinama”, rekao je Franjo za talijanski list La Stampa, dodajući: “Poseban su slučaj Afrikanci: za njih je homoseksualnost nešto ‘loše’ s kulturološke točke gledišta, oni je ne toleriraju”.

„Ali općenito, vjerujem da će postupno svi biti razuvjereni duhom deklaracije ‘Fiducia Supplicans’ Dikasterija za nauk vjere: cilj joj je uključiti, a ne dijeliti”, nastavio je Papa.

Čini se da je već prošlog tjedna Franjo priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili i gdje u nekim zemljama istospolne aktivnosti mogu završiti zatvorom ili čak smrtnom kaznom. Rekao je da kada se daju blagoslovi, svećenici trebaju “prirodno uzeti u obzir kontekst, osjetljivost mjesta gdje netko živi i najprikladnije načine da to učine”.

U intervjuu za La Stampu Franjo je potvrdio da bi 11. veljače trebao dočekati u Vatikanu predsjednika svoje rodne Argentine te da konačno postoji mogućnost posjeta zemlji. Rekao je da njegov plan za 2024. trenutno uključuje putovanja u Belgiju, Istočni Timor, Papuu Novu Gvineju i Indoneziju.

Govoreći o svom zdravlju, koje je zadnjih godina narušeno zbog hospitalizacija, problema s kretanjem te su otkazana putovanja i događaji, 87-godišnji Papa je rekao: “Ima nekih bolova, ali sada je bolje, dobro sam”. – Hina.