Home Vijesti Plenković čvrsto odbacio optužbe političkog tjednika: “To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram!”

Plenković čvrsto odbacio optužbe političkog tjednika: “To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram!”

by Ante R.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prilikom medijske izjave komentirao je napise političkog tjednika Nacional koji ga je prozvao da je vršio pritisak na privremenu šeficu USKOK-a kako bi se nezakonito spriječila sigurnosna provjera Ivana Turudića. Osvrnuo se i na najavu reaktivacije vojnog roka koji je prema riječima Tome Medveda nije ukinut već u statusu mirovanja. Usporedio je i djelovanje oporbe koja prema njemu u svemu vidi probleme i nastoji u nedostatku ideja za rješavanje problema moraju stalno izmišljati teme bez uporišta.

To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram. Još jedna od niza gnjusnih laži koje taj tjednik plasira u vezi mene zadnjih osam godina, rekao je Plenković kod KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu, odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska zgrada koje se obnavljaju nakon potresa.

Pozvao je Mostečak da u drugoj ulozi, onoj predsjednice Državnoodvjetničkog vijeća, javno kaže je li ju ikad sreo, jesu li ikad komunicirali i je li on ili bilo tko iz Vlade vršio pritisak. Rekao je i da je USKOK više priopćenja dao u fazi imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika nego valjda u cijelom mandatu njegove vlade, piše HRT.

Također je rekao da je Turudić imao važeću sigurnosnu provjeru. – Ako je bilo nešto sporno, što nisu ovi iz USKOK-a nešto poduzeli protiv Turudića 2019. i 2020.? Nula akcije, ništa, rekao je među ostalim premijer. Prozvao je predsjednika Zorana Milanovića, koji je uoči Turudićeva imenovanja objavio informacije o njegovom sastajanju sa Zdravkom Mamićem iz vremena dok je Milanović bio premijer. – Milanović? “Ja sam znao 2015., bio je susret Turudića i Mamića”. Što nisi tada poduzeo nešto?, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li im Turudić biti uteg, Plenković je odgovorio da ga nisu oni tražili da se javi niti mu migali, već da se javio sam te da je od četiri kandidatura u proceduri ostavio najbolji dojam. – That’s it, dodao je.

“Živimo u vremenu nikada kvalitetnijeg života u Hrvatskoj”

Novinari su ga pitali i o najavi uvođenja vojnog roka, na što je Plenković među ostalim rekao da “živimo u vremenu nikada kvalitetnijeg života u Hrvatskoj”, da smo riješili sve svoje strateške zadaće, da ekonomija raste, da je ovo vrijeme najveće zaposlenosti…

– Međutim, ako su oko nas ratovi, krize, mijenja se cijela sigurnosna arhitektura svijeta, globalnog upravljanja, pa nećemo sad spavati, nećemo biti neki uspavani koji ne prate što se oko njih zbiva jer je nama OK, rekao je Plenković.

Nije otkrio datum parlamentarnih izbora, a na pitanje strahuje li od prosvjeda oporbe u subotu rekao je da predlaže da prosvjeduju protiv Pelješkog mosta, LNG terminala, koridora Vc, druge cijevi tunela Učka, najvećeg broja zaposlenih i najmanjeg broja nezaposlenih u povijesti, najvećih prosječnih plaća u povijesti… Zaključio je da opozicija cijelo vrijeme nema ideje te kritizirao i lijevu i desnu oporbu, piše HRT.

– Oporba u svemu vidi probleme, a mi smo dokazali, za svaki problem smo do sada našli rješenje. I to je ključna politička razlika između nas i njih – ovih grintavaca koji će sad iz ničega, što nije uopće tema, pokušavati izmišljati temu, rekao je Plenković.