Home Svijet Pobuna u izraelskom kabinetu: Netanyahu pred zidom, dva ministra zaprijetila rušenjem vlade ako pristane na Bidenov prijedlog za mir u Gazi

Pobuna u izraelskom kabinetu: Netanyahu pred zidom, dva ministra zaprijetila rušenjem vlade ako pristane na Bidenov prijedlog za mir u Gazi

by Ante R.

Benjamin Netanyahu našao se pred dilemom. Trofazni plan za trajni mir u Gazi, koji je na stol stavio Joe Biden, traži od izraelskog premijera da odluči hoće li pristati na sporazum ili pokleknuti pred ucjenama ministara u vladi, piše Jutarnji list.

Bezalel Smotrich, ministar financija, i Itamar Ben-Gvir, ministar nacionalne sigurnosti, zaprijetili su da će podnijeti ostavku ako Netanyahu prihvati Bidenov prijedlog. Ta je prijetnja navela izraelskog premijera da odmah napravi korak unazad, iako je inicijalno rekao da prihvaća plan Bijele kuće. Tel Aviv je, naime, prvo prihvatio okvirni sporazum za završetak rata u Gazi, premda ga je opisao kao “manjkav”, uz napomenu da je potrebno još mnogo detalja koje bi trebalo razraditi, uključujući oslobađanje talaca i uništenje Hamasa. Zaprijetivši da će srušiti vladu ako pristane na ovaj prijedlog, Smotrich i Ben-Gvir gurnuli su Netanyahua u kut. Netanyahu je brže-bolje pokušao umiriti pobunjene ministre.

Dnevnik Israel Hayom citira izvore iz Netanyahuova ureda koji kažu da je premijer pozvao Ben-Gvira i Smotricha na sastanak na kojem će im pokazati nacrt Bidenova prijedloga. Izvor kaže da, suprotno Bidenovim navodima, nacrt ne sadrži klauzulu koja obvezuje Izrael da prekine borbe u Gazi. Netanyahu će pokušati dokazati ministrima da to nije “apsurdan dogovor”. Na sastanku, na kojem su američki dužnosnici predstavili plan za Gazu, bili su samo uži članovi ratnog kabineta – Netanyahu, ministar obrane Yoav Gallant i bivši zapovjednik Glavnog stožera izraelske vojske Benny Gantz.

Bidenov mirovni plan u tri faze uključuje prekid vatre u trajanju od šest tjedana, potom pregovore o uvjetima trajnog prekida vatre i oslobađanju talaca te veliki plan obnove Pojasa Gaze. Hamas je rekao da gleda “pozitivno” na taj prijedlog. Lider opozicije Yair Lapid obećao je da će podržati vladu ako Netanyahu prihvati plan i dvije ultradesničarske stranke, Židovska moć i Religijski cionizam, napuste koaliciju. Lapidova stranka ima 24 mjesta u parlamentu, što je više nego dovoljno ruku.

Međutim, Netanyahu se suočava s još jednim velikim izazovom. Stranka Bennyja Gantza obećala je da će 8. lipnja napustiti koalicijsku vladu ako do tada plan za poslijeratno upravljanje Gazom ne bude konsolidiran i odobren. U teoriji bi Netanyahu mogao nastaviti vladati i bez te stranke, no izraelski analitičari ističu da bi Gantzovo napuštanje koalicije rezultiralo eskalacijom nezadovoljstva te masovnim prosvjedima i raspuštanju Knesseta. Oko 120 tisuća ljudi tijekom vikenda izišlo je na ulice Tel Aviva, pozivajući na ostavku Benjamina Netanyahua i hitno oslobađanje talaca, piše Jutarnji list.

You may also like