Home Vijesti Primorac uspostavio detaljnu analizu gospodarske situacije u zemlji

Primorac uspostavio detaljnu analizu gospodarske situacije u zemlji

by Ante R.

Nakon sjednice Vlade detaljnu gospodarsku situaciju objasnio je ministar financija Marko Primorac, koji je govorio o razlozima rasta BDP-a, i tome zašto je Vlada revidirala svoje projekcije.

Istaknuo je kako smo u posljednjih nekoliko dana svjedočili dobrim vijestima. – Svjedočili smo dobrim vijestima i u smislu gospodarskog rasta, broja zaposlenih i broja nezaposlenih. Prema posljednjim informacijama koje nam je prezentirao ministar Piletić, imamo preko 1.722.000 zaposlenih. To je doista velik broj kada gledate i uspoređujete te podatke s prethodnim razdobljima, istaknuo je. – Otprilike oko 88.000 je nezaposlenih, rekao je.

– U smislu rasta plaća, podaci su također doista dobri. Dakle, prosječna plaća na razini ožujka je 1.326 eura, 78 eura povećanje u odnosu na prethodni mjesec, kazao je. Dodaje kako je tome pridonijelo ne samo povećanje plaća općenito, nego i porezna reforma koja je u smislu neto iznosa građanima ostavila nešto više sredstava.

– To je, naravno, omogućilo i značajniju potrošnju. Kada govorimo o rastu BDP-a u prvom kvartalu, 3.9%, također sjajan rezultat, posebno kada se usporedimo s drugim državama članicama EU, to je svakako pridonijelo i snažnome rastu, rekao je Primorac.

Kratko je izvijestio i kako je Ministarstvo financija revidiralo svoje makroekonomske projekcije. – Mi projiciramo na razini godine 2024. rast od 3.5%, stopu inflacije, dakle njeno ublažavanje na 3.1%, u smislu fiskalnih pokazatelja deficit na razini 2.6% i govorimo o konsolidiranoj općoj državi i javni dug na razini 59.2%. Tako da nastavljamo politiku smanjivanja relativnog udjela javnoga duga u BDP-u, rekao je Primorac, piše HRT.

You may also like

Verified by MonsterInsights